Кремъл: Фалшива е информацията, че ще спрем доставките на газ за Финландия

Съобщението във финландски вестник, че Русия може да прекъсне доставките на газ за Финландия още в петък, изглежда е "фалшиво", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.

"Най-вероятно това е поредната вестникарска измама“, каза той по време на конферентен разговор, като добави, че "Газпром" остава надежден доставчик на природен газ.

В четвъртък финландският вестник Iltalehti съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че финландските политици са били предупредени, че Русия може да спре доставките на газ за съседката си още в петък.

"Газпром" доставя газ на различни клиенти, включително членове на НАТО. "Газпром" е показал надеждност много пъти", каза още Песков, добавяйки, че няма планове за прекъсване на доставките на газ на Финландия "още в петък".

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо и министър-председателят Сана Марин заявиха в четвъртък, че Финландия ще кандидатства "без отлагане" за присъединяване към западния отбранителен алианс НАТО, което накара Русия да обещае ответен отговор.

Ройтерс напомня, че на 5 май финландското правителство заяви, че е подготвено за възможността източната му съседка да спре доставките на газ в отговор на отказ на Финландия да се съобрази с руските искания за заплащане на синьото гориво в рубли.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия