Крепостта „Туида” в Сливен се състезава в конкурс на Министерството на туризма

Момент от поредната демонстрация на крепостта „Туида”.

Сливенската крепост „Туида” се състезава за годишните отличия на Министерството на туризма, които ще бъдат присъдени за четвърта поредна година, съобщиха от общината.

През 2016 г. „Туида“ спечели в оспорвана битка първото място в най- желаната категория „Обект на годината”, а през 2018 г. се класира на трето място в категория „Духът на България”. Сега късноантичната и средновековна крепост се включва в надпреварата в категорията „Специализиран туризъм”.

Наградата е предназначена за всяка организация, която участва в предлагането и провеждането на специализиран вид туризъм като тур оператори, тур агенти, екскурзоводи, транспортни фирми, туристически атракции и др. „Туида” бе реновирана преди няколко години за близо 5 млн.лева по европроект на общината и се превърна в един от най-атрактивните обекти в страната, с близо 40 дка площ. Върху терена има изложени на открито артефакти, изградена е сцена за концерти, обособени са различни кътове, изложени са древни оръдия.

Екипът организира множество демонстрации по древни бойни изкуства, възстановка на традиционния бит на старите българи, състезания. Паралелно с това продължават археологическите проучвания на терена, които разкриват интересни подробности от живота на населението, обитавало крепостта.

В тазгодишния конкурс на министерството община Сливен е номинирана в категорията „Община на 2019 г. за културно-исторически туризъм”. Къщата-музей на Хаджи Димитър, единственият Национален музей на текстилната индустрия, който се намира в Сливен, художествената галерия „Димитър Добрович”, Пантеонът на Георги Раковски и музеят на възрожденците в Котел, Природо-научният музей в градчето, както и родната къща на Йордан Йовков в Жеравна пък са номинирани в категорията „Изборът на българите”.

Конкурсът е в 16 категории, от които 6 професионални, 5 художествени и 4 специално предназначени за българските общини. Голямата награда в категория „Изборът на българите“ традиционно ще бъде определена сред всички туристически обекти, включени в „100-те национални“ и „50-те малко познати места“. Победителите ще бъдат определени чрез онлайн-гласуване, което вече започна на сайта на Министерството на туризма. Награждаването ще е в средата на декември.

Коментари

Задължително поле