Крепостта Царевец ще свети в подкрепа на хората с редки болести

Велико Търново се присъединява към националната информационна кампания „Двадесетият герой“, посветена на хората с редки заболявания. В знак на съпричастност към тях крепостта Царевец ще бъде обагрена в цветовете на дъгата в 19:00 ч. на 28 февруари /понеделник/. Осветени ще бъдат и знакови сгради в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен, Русе, Монтана, Благоевград, Бургас, Банско и др. 

Като част от кампанията бе заснет документален филм „Към бреговете на надеждата“ с емоционални човешки съдби и експертното мнение на доказани медици в областта. Премиерата на филма  ще бъде по БНТ на Световния ден, посветен на борбата с редките болести – 28 февруари.

Инициативата е на Националния алианс на хора с редки болести и на био-фармацевтичната компания „Такеда“, подкрепена е от Български лекарски съюз, Институт по редки болести, Столична община, Община Велико Търново, Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“, Българска национална телевизия, Българско национално радио, „България Мол“ и др. 

Основната мисия на кампанията ще бъде да разкрие отблизо пред обществото ни какво е да се живее с рядко заболяване. Сред поставените цели са повишаване на осведомеността за основни теми в областта на тези заболявания, нуждата от подобряване на диагностиката и необходимостта от своевременна актуализация на редките болести, за да имат пациентите възможност да получат адекватна социална и здравна грижа. 
По статистика на Световната здравна организация (СЗО) 5% от населението в България е засегнато от редки заболявания. Познати са над 6000 вида от този тип болести, но едва за 5% е налично лечение, а за останалите все още няма одобрена лекарствена терапия, посочват организаторите на кампанията. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони