КРИБ: Драстичното увеличение на тока е умишлено

Цените у нас не са пазарни, твърдят от индустрията

Бизнесът иска мерки

Големите пикове на цените на електроенергията на борсата изглеждат умишлени и съвпадат с предлагането на дългосрочни продукти на много високи цени. Това заявяват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България в свое становище. Според тях скъпата електроенергия ще удари износа на продукция с по-висока добавена стойност, застрашени са растежът, инвестициите и работните места в индустрията.

Бизнесът няма яснота какви ще са цените за 2019 г. “Един ден се сключват сделки за продукт със 100% отклонения за цялата следващата 2019 г. на цени от 87-88 лв./Мвтч., а дни по-късно се предлага базов товар (без отклонения) в диапазона 115-120 лв./Мвтч при референтна прогнозна пазарна цена от КЕВР до края на юни 2019 г. в диапазона 68-76 лв./Мвтч”, посочват работодателите.

И подчертават, че износът на електроенергия е значителен, но с голям принос във финансовото дестабилизиране на сектора, тъй като при него не се заплаща такса “Задължение към обществото”, а разходите за емисии остават за сметка на България.

От КРИБ настояват да се вземат мерки в сектора като пълна либерализация на пазара, прекратяване на дългосрочните договори с когенерациите и “Марица Изток” 1 и 3, въвеждане на клирингова къща и включването на енергийната борса като страна по всички сделки.

Търговците на ток от своя страна обявиха, че намаленото предлагане е сред основните причини за драстичния ръст на цената на тока на борсата. Това се дължи на факта, че има монопол в предлагането, което е концентрирано в три търговски дружества - НЕК, АЕЦ “Козлодуй” и ТЕЦ “Марица Изток 2”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес