Криминалисти заловиха крадци, задигнали каса с 33 268 лева през покрива на архитектурно бюро

Арх. Драгомир Йосифов: Поклон пред полицията, беше като в екшън филм

Криминалисти от Велико Търново за 6 дни са разкрили добре планиран обир на каса с крупна сума служебни пари от архитектурно бюро. Трима бандити проникнали с въжета през покрива на офиса на петия етаж в кооперация в центъра на старата столица.Един от тях бил алпинист и използвал уменията си. Престъпното трио изнесло метална каса с 33 268 лева пак през покрива на сградата.

Преди това един от групата успял да обезвреди алармата на частна охранителна фирма и системата не се задействала. 37-годишният Красимир К. познавал обстановката в бюрото,защото баща му дълги години е работил там като техник.

След усърдна денонощна работа на полицията, в петък са били арестувани Красимир К., 31-годишният Мартин от Елена и 41-годишният Венци Тапата от Горна Оряховица, който се оказал спец по този вид обири и е със 7 криминални и съдебни регистрации. Заради това той е задържан за 72 часа и прокуратурата в старата столица е поискала от съда да му бъде постановен постоянен арест. Другите двама са обвинени и пуснати на свобода с мерки за неотклонение „подписка”. За разпит в полицията е бил привикан и бащата на Красимир, но засега срещу него няма обвинение .

Обирът бе извършен на 3 ноември и по предварителна информация ставаше въпрос за задигната на каса с 50 000 лева. Цифрата обаче е била приблизителна и неточна. За 6 дни тримата бандити са успели да профукат 11 000 лева. Останалите 22 000 лв.са върнали след като са били разкрити и задържани.

Архитектурното бюро, което станало обект на посегателство е на 40-годишния известен архитект Драгомир Йосифов. Той определи всичко, което го е сполетяло него и колегите му, като сценарии за криминален екшън. За архитекта всичко е било добре планирано и обмислено от доста време, имало е следене и подготовка за извършване на престъплението.

„Благодарен е слаба дума за това, което свършиха за по-малко от седмица момчетата и момичетата от полицията. През изминалите дни те не се прибраха в къщи и бяха напълно съпричастни и отдадени на разкриването на това тежко престъпление. Заради това аз им се покланям! Те заслужават това заедно с директора ст. ком. Димитър Машов, който е успял да привлече толкова добри млади професионалисти и да създаде такъв перфектен екип”, категоричен е арх. Йосифов.

Търновецът е известен с дейността си по опазване на културното наследство. Арх.Йосифов работи по различни проекти, свързани със знакови обекти, като сред тях е възстановяване на килийното училище в Дебелец, има участие и в създаване на Парка с миниатюрите и още много нестандартни идеи, като например изграждане на американски квартал в Козлуджа. Казва, че подобно изпитание като този обир, не е имал никого в живота си. Заради това, което са му причинили, той е заличил от фирмата си „Аморф Архитекти“ ЕООД името на бащата на участника в престъплението Красимир, който е работил като строителен техник в бюрото.

Коментари

Задължително поле