Криминалисти намериха издирвана икона, собственост на Кукленския манастир край Пловдив

Криминалисти от сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“ при „Криминална полиция“ на ГДНП установиха издирвана ценна икона, съобщават от пресцентъра на МВР. Тя изобразява светите братя Козма и Дамян и е собственост на Кукленския манастир край Пловдив, чиито покровители са лечителите безсребреници.

На 22 февруари т. г. служителите в сектора „Престъпления с културно-исторически ценности“ в ГДНП получили сигнал за купена от столичен реставратор икона на светите братя. В процеса на работа те установили, че иконата, с размери 126/85 см, е идентична с обявената за издирване икона, предмет на кражба от български манастир. След проверка, станало ясно, че това наистина е търсената ценност, предмет на заведено от Първо РУ-Пловдив досъдебно производство. Иконата е предадена доброволно от реставратора и е върната в Пловдивската митрополия за съхранение и реставрация.

Иконата е обявена за издирване в Автоматизираната информационна система „Издирвателна дейност НШИС“ през 2016 г. Това е първият случай на установена инкриминирана вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности.

Коментари

Задължително поле