Крим връчи награда в София

1. Захари Иванов и Анатолий Крим

Почетен диплом за Захари Иванов от името на Фонд „Тарас Шевченко”

В София пристигна световноизвестният писател Анатолий Крим, автор на над 10 книги с проза и десетки пиеси, пет от които през последните години се играят в различни театри у нас (в София, Хасково, Русе, Монтана, Търговище, Пазарджик). Конкретният повод за визитата му е сключване на договор с ДТ „Константин Величков” (Пазарджик) за предстоящи нови постановки, както и осъществяване на съвместни проекти с Асоциацията на софийските писатели, ръководена от поета Захари Иванов.

На тържество в Българския културен център в София Анатолий Крим беше щастлив да изпълни приятното задължение по връчването на Почетен диплом на Захари Иванов от името на Фонд „Тарас Шевченко”, който присъжда тази награда за неговата неуморна дейност за популяризиране на украинската поезия в България. Връчвайки една солидна папка с докумен

ти, Анатолий Крим каза: „Захари Иванов преведе и издаде най-значимата антология на съвременната украинска поезия, както и отделни книги на Иван Драч, Микола Винграновский и Борис Олийник. Пазете този ваш творец, защото ако вие не го искате, ние ще го вземем в Украйна.”

Анатолий Крим се срещна и разговаря с водещи български и сръбски интелектуалци, сред които бяха Евгени Кузманов и Бранко Ристич. Почитателите на театъра ще имат възможност да видят новата постановка „Умиращ трудно” по текст на А. Крим на 20 юни от 18.30 ч. в Студио 5 (НДК). Събитията са проект на Асоциацията на софийските писатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура