Голям пожар в Бургас: Горяха трафопост и депо за скрап

НСО: Наш служител не е участвал в спор между шофьори в столицата Автомобилът, управляван от участник в инцидента, е предоставен с договор за временно ползване на НС

Изобилие от кино на Берлинале за 70-и път Филмовият фестивал празнува юбилей

Катастрофа със загинал велосипедист затвори Хаинбоаз Леките автомобили се пренасочват през Шипка, а товарните изчакват

Лъжат с мазило за болки в ставите Купуват снимки за 15 долара от интернет и мамят, че български доктор препоръчва лекарството

Таксиметров шофьор изгони от колата си пътник, пристигащ от Ухан (ВИДЕО)

Германско селце става център на ЕС

Емил Караниколов: Протестът срещу Наредба Н-18 се политизира

Курсът лев-евро гарантиран от парламента Само с ратификация на НС ще може да се променя стойността на валутата

Докога пенсионер с ТЕЛК може да ползва данъчно облекчение

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 30 януари 2020

Европарламентът ратифицира споразумението за Брекзит

Палестинците отрязаха плана на века на Тръмп Проектът критикуван, че следва израелските искания

Макрон за излизането на Великбритания от ЕС: Ще бъде тъжен ден

Седем обвинения за Васил Божков (обзор) Шефът на „Нове холдинг” е обявен за международно издирване

Криптират офертите в електронните обществени поръчки Първата обява в ЦАИС е на “АЕЦ Козлодуй”

Голяма част от обществените поръчки вече ще се провеждат електронно.

Необходима е регистрация в сайта

От 1 януари 2020 г. стартира електронното възлагане на обществените поръчки в страната. Използването на Централизираната автоматизирана информационна система “Електронни обществени поръчки” (ЦАИС ЕОП) ще стане на два етапа. От 1 януари електронни обществени поръчки ще се провеждат от група възложители. Сред тях са министерства, агенции, няколко големи общини (Столична, Пловдив, Варна, Стара Загора, Благоевград, Бургас и Русе), и големи държавни компании като “АЕЦ Козлодуй” и “Мини Марица-изток”.

От 1 април 2020 г. всички възложители ще трябва да провеждат обществените поръчки чрез централизираната електронна система като целта е да бъде осигурена по-голяма прозрачност.

До 1 април едновременно ще се използват и двата регистъра на обществените поръчки – досегашният, който е достъпен чрез Портала за обществени поръчки, и Регистърът на обществените поръчки в ЦАИС.

Всяка фирма трябва да има регистрация в ЦАИС, за да може да кандидатства в процедури, които стартират единствено в новата системата. В същото време е необходимо фирмите да следят за нови процедури за обществени поръчки и в стария регистър. За участие в електронните обществени поръчки е необходим електронен подпис.

На телефон 0700 17 151 всеки може да получи техническа помощ за работа с новата онлайн системата. Електронната система не позволява манипулиране на документите нито от възложителите, нито от участниците. Заявленията за участие и офертите на фирмите в ЦАИС са защитени, като се съдържат в базата данни само в криптиран вид. Офертите са двойно криптирани с уникален ключ, който е генериран в системата и технически не е възможно да бъдат отворени без изрично допълнително действие по предоставяне на ключа за декриптиране от страна на фирмата – участник в процедурата.

Още на 2 януари беше пусната първата електронна обществена поръчка – от “АЕЦ Козлодуй”. Тя е за доставка на полиетиленово платно и е на стойност 15 хил. лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.