Кристалина Георгиева е включена в селекцията за шеф на МВФ

Кристалина Георгиева е едно от 5-те имена, спрягани за наследник на Кристин Лагард като шеф на Международния валутен фонд. Според френски представител, източник на Ройтерс, нейното име е добавено в списъка на кандидатите по време на срещата на европейските финансови министри в рамките на форума на Г-7 миналата седмица, предаде БНР.

Франция ръководи процеса по избор на шеф на МВФ. Както повелява традицията базираната във Вашингтон организация винаги е била ръководена от европеец, а Световната банка от американец.

Освен Кристалина Георгиева, която в момента е главен изпълнителен директор на Световната банка, останалите кандидати са: холандецът Йерун Дейселблум - бивш председател на Еврогрупата; испанската министърка на икономиката Надя Калвиньо Сантамария; португалецът Мариу Сентену - също бивш председател на Еврогрупата и шефът на финландската централна банка Оли Рен.

Правителствата в ЕС остават разделени, като северните европейски страни предпочитат Дейселблум или Рен, докато южните натискат за Калвиньо или Сентену.

Георгиева (65 г.) вероятно ще има подкрепата на източните европейски страни, но нейната кандидатура изисква промяна в правилата на МВФ, според които кандидатите за управляващ директор трябва да са под 65 години.

Държавите в ЕС са се договорили това правило да бъде променено, но самото решение трябва да бъде взето от МВФ, който е започнал дебати по темата, посочва френският източник на Ройтерс.

От борда на МВФ обявиха днес, че процесът по избор на ръководител ще започне на 29 юли, последният ден за подаване на кандидатури е 6 септември, а новият шеф на фонда ще стане ясен на 4 октомври.

Коментари

Задължително поле