Кристалина Георгиева аут от Европейската комисия

Жан-Клод Юнкер готов да обсъди с Бойко Борисов нов комисар и ресор

Зам.-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, е информирала председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за решението си да напусне поста. От 2 януари 2017 г. Георгиева ще бъде главен изпълнителен директор на Световната банка, съобщи пресслужбата на евроинституцията.

“Приех оставката на Кристалина Георгиева с голямо съжаление... Тя бе отличен зам.-председател”, заяви Юнкер. Той е поискал германският комисар Гюнтер Йотингер с ресор цифрова икономика да поеме портфолиото на Георгиева. Юнкер изразява готовност бързо да започне консултации с премиера Бойко Борисов за обсъждане на имена за нов български еврокомисар и възможния му ресор.

Според източник на изданието “Политико” причина за решението на Кристалина Георгиева е недоволството й от справянето на ЕК с предизвикателства като миграцията, Брекзит и назначенията на високи постове.

Съобщавайки новината, президентът на Световната банка (СБ) Джим Йон Ким изтъкна, че Георгиева е “глобално признат лидер с доказани умения в подобряването на живота на хората в нужда”.

Георгиева работеше за СБ в периода 1993-2010 г.

Кристалина Георгиева напуска поста, след като от АБВ, Патриотичния фронт, БСП поискаха оставката й като еврокомисар след неуспеха й като кандидат на България за генсек на ООН.

Коментари

Задължително поле