Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

Скандал за пари в основата на разстрел на бизнесмен във „Фондови жилища“

Руският флот следи ракетен кораб на САЩ, навлязъл в Черно море

Ново земетресение от 5,8 по Рихтер разтърси турско-иранската граница

Арестуваха управителя на общинската болница в Раднево

Веригата Lafka затваря обектите си (обзор)

Хари и Меган: Дворецът се отнася различно към нас

В Бродилово не „тричат“ кучетата

МВФ: Коронавирусът излага на риск възстановяването на глобалната икономика

Финансистът Петър Чобанов пред “Труд”: Коронавирусът вещае криза за еврозоната

Крият оборот на Макао и Филипините Големи заведения държат данни за продажбите на сървъри в чужбина

Редица търговци отчитат пред НАП всяка втора или дори само всяка трета сделка.

Софтуер отчита само една трета от сделките

Новите правила ще спрат опитите за измами

Заведения и магазини крият оборота си като държа данните за реализираните продажби на сървъри в екзотични дестинации като Макао или на островната държава Филипини. При проверките на НАП някои търговци пък обясняват, че сървърите с данни са в САЩ. Така при подозрение, че търговците крият оборот инспекторите от приходната агенция не могат да направят подробна справка за реализираните продажби няколко месеца или години назад.

Това, че търговци крият оборота си на сървъри в Макао, пръв обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си с представители на бизнеса, на която обсъдиха новите изисквания за касовите апарати.

Проблемът е, че редица търговци водят две счетоводства. Първото е за собственика, където, за да не го крадат служителите му, всички продажби се отчитат много стриктно. Второто счетоводство е за пред НАП и понякога то няма нищо общо с действителността. При проверките приходните инспектори установяват случай, при които софтуерът за продажбите е настроен, така че да отчита на касовия апарат всяка втора, или дори само всяка трета продажба. Останалите продажби се отчитат само в данните за пред собственика. Има и случаи, при които продавачът може да избере за всяка конкретна сделка дали да даде касова бележка и да я отчете пред НАП, или само да отпечата на принтер служебен бон, който да даде на клиента.

Оборотни заведения край морето най-често имат най-голям стимул да укриват оборота си чрез сървъри в екзотични дестинации. Ако заведение прави оборот от 90 хил. лв. за едно денонощие чрез тази схема може да скрие голяма част от дължимите налози.

За да бъдат стопирани тези опити за укриване на оборот новите изисквания към касовите апарати и софтуера за управление на продажбите предвиждат сървърите на търговците с данни за продажбите да бъдат само в страни от ЕС. Освен това самият софтуер за управление на продажбите трябва да бъде одобрен и регистриран в НАП. Едно от изискванията към софтуера е да позволява служителите на НАП да имат достъп до данните за продажбите чрез одиторски профил. Това означава, че когато отидат на проверка на място в магазина или заведението, данъчните ще мога да правят различни справки от базата данни за продажбите.

 

Четири етапа за касовите апарати

Крайният срок ще бъде 31 декември

Смяната на касовите апарати ще стане на четири етапа. За регистрираните по ДДС фирми без софтуер за управление на продажбите, остава изискването до 31 март касовите им апарати да подават данни до НАП на 5 минути. До 31 март върху касовите бележки за горива трябва да пише акциза и покупната цена. Нерегистрираните по ДДС фирми без софтуер за продажбите, трябва да изпълнят новите правила за касовите апарати до 30 юни. А за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите, срокът ще бъде удължен до 30 септември, обявиха от НАП. Големите вериги, които ползват Интегрирани автоматизирани системи за управление на търговската дейност, трябва да изпълнят изискванията до 31 декември.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.