"Кроношпан" дава нов живот за старите мебели

Велико Търново е един от първите градове в страната, в който се рециклира дървесина

В началото на април заводът "Кроношпан" стартира кампания, която да даде нов живот на дървесните отпадъци чрез събиране, сортиране, третиране и рециклиране.

Като част от своята стратегия за отговорно и природосъобразно развитие и като елемент от кръговата икономика "Кроношпан" влага в своето производство дървесни отпадъци от опаковки, домакинствата, строителството и индустрията. Според анализите един тон рециклирани дървесни отпадъци замества от осем до десет дървета, а получената суровина е използвана в производството на плочи от дървесни частици, т.е нейният жизнен цикъл ще бъде удължен максимално.

За целта в квартал „Бузлуджа” във Велико Търново беше поставен първия в региона специализиран контейнер, изработен по поръчка на Кроношпан, в който да се оставят стари опаковки, стари мебели, ламперия, дограма без стъкло и всякакви изделия от дърво, с изключение на матраци и мека мебел.

До момента са събрани и предадени за рециклиране 6 контейнера с дървесни отпадъци, с общо тегло над 20 тона

В продължение на въведената добра практика по устойчиво управление на дървесните отпадъци и за улеснение на гражданите ще бъдат поставени още два контейнера - в кварталите „Акация“ и „Чолаковци“ в старата столица.

Освен положителния ефект върху опазването на горите, обработката на този тип суровини ще намали разходите за депониране на дървесните отпадъци, ще спомогне за подобряване качеството на атмосферния въздух и ще ограничи нерегламентираните сметища.

От "Кроношпан" апелират към гражданите на Велико Търново да бъдат активни и да предават своите дървесни отпадъци от стари мебели, ламперия, дограма и всякакви изделия от дърво с изключение на матраци и мека мебел в поставените контейнери.

Коментари

Задължително поле