КСБ започна срещи с институции и партии

Застрашени са обекти за милиарди

Камарата на строителите в България започна отново поредица от срещи с представители на изпълнителната и законодателната власт за необходимостта от спешно приемане на методика за индексиране на договорите с публични възложители. С идентични писма, изпратени в началото на седмицата, браншовата организация покани на разговори всички партии в 47-ото Народно събрание, както и премиера в оставка Кирил Петков, вицепремиерите в оставка Асен Василев и Гроздан Караджов и и.д. председателя на парламента Мирослав Иванов.

В четвъртък се състояха срещите с вицепремиера Гроздан Караджов, с вицепремиера и лидер на БСП Корнелия Нинова, с председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и депутати от формацията, както и с Иво Русчев от ПП „Възраждане”. Участниците в разговорите изразиха своята подкрепа към исканията на КСБ и позиция, че неотложно трябва да се приеме решение за индексиране на договорите, възложени от държавата и общините. В противен случай е застрашено изпълнението на обекти за милиарди, които се реализират както с национално, така и с европейско финансиране.

Строителните компании са изправени пред най-голямото изпитание досега, стотици наши колеги не успяват да издържат на натиска и проблемите и резултатът е, че до момента близо 500 фирми са отпаднали от пазара“, каза председателят на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев. „Ако не се намери решение, подобна съдба застрашава още стотици фирми“, добави той. „Нещо повече - българските граждани няма да получат така необходимата инфраструктура, а на Брюксел ще трябва да се връщат милиарди заради неизпълнение на договореното по европейските програми“, каза още председателят на УС на КСБ.

Политиците изразиха съгласие, че е нужно парламентът бързо да приеме внесените промени в Закона за обществените поръчки, с които да се даде „зелена светлина” за индексиране, а след това Министерският съвет да приеме самата методика, която вече е изработена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции