КСНС при Радев - пиар за президента

Президентът Румен Радев обяви в средата на декември в Брюксел, че ще свика КСНС за РС Македония. Многократно експерти и анализатори подчертаха пред “Труд”, че не са настъпили събития, които да налагат това и днешното заседание е повече за пиар на държавния глава.

Партиите не са получили становище

Екатерина Захариева: Не виждам промяна в ситуацията от 2019 г.

ГЕРБ не вижда смисъл от този съвет

Свиканият от Румен Радев за днес Консултативен съвет за национална сигурност за РС Македония е безсмислен и е пиар акция на президента, коментираха за “Труд” анализатори и наблюдатели на отношенията между двете страни през последните години. Според тях няма никаква промяна в ситуацията и този КСНС е излишен. Те припомниха, че Радев е свикал КСНС по тази тема през 2019 г., има прието становище, има рамкова позиция, има и декларация на Народното събрание от 10 октомври същата година.

“Не виждам нещо да се е променило от 2019 г., когато на 10 октомври Народното събрание прие декларация за членството на РС Македония в ЕС. Тази тема е едно от малкото неща, по които страната е постигнала национално съгласие”, каза за “Труд” бившата външна министърка в кабинета “Борисов” 3 Екатерина Захариева, сега депутат от ГЕРБ-СДС. Тя припомни, че западната ни съседка не е започнала да изпълнява поетите задължения по Договора за добросъседство от 2017 г. Според нея новият македонски премиер Димитър Ковачевски е трябвало да дойде в София, а не Кирил Петков да отива в Скопие. Захариева припомни, че македонският президент Стево Пендаровски не е стъпвал в България две години.

Не знам какво са ни подготвили за КСНС, каза Захариева. Още не е раздадено становище, по което ще трябва да дебатира днешния КСНС.

“Не разбирам какво налага свикването на КСНС, след като има изграден национален консенсус в България по темата за РСМ и никой не е заявил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов - зави пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ и бивш министър на външните работи в кабинета “Борисов” 2. Според него със свикването на КСНС може да бъде счупен този консенсус. “Аз не знам дали не е това целта. Президентът Радев очевидно е поемал някакви ангажименти по време на двете служебни правителства и сега се опитва да прехвърли отговорността върху политическите партии за неуспеха за неизпълнение на тези ангажименти”, подозира външният министър в кабинета “Борисов” 2.

Той коментира още, че визитата на премиера Кирил Петков в РСМ на 18 януари е жест, който дава основание да се мисли, че има намерение да се промени българската позиция.

Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ и бивш дългогодишен вицепремиер коментира, че първата външнополитическа визита на премиера, която ще бъде в съседна Северна Македония, е грешка. “Първата визита трябваше да бъде в Румъния. Защото трябва да изпълним поетите ангажименти към строежа на инфраструктурен обект. Моля ви, господа управляващи, преди да коментирате по този казус, отделете си половин ден и отидете на място, за да проверите какво се случва там”, апелира Томислав Дончев.

Воеводите свикват мирно събиране на “Дондуков” 2

ВМРО ще иска национален референдум за РС Македония

Заради противоречиви изказвания на министър-председателя

ВМРО призова за мирно събиране в деня на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) пред президентството и предупреди, че ако властите в България загърбят националните интереси заради бизнес сделки със Скопие, партията ще започне процедура за национален референдум по темата.

Поводът за мирното събиране е заради “противоречивите изказвания на министър-председателя Кирил Петков, както и някои негови действия”. “Едно от тях е изпращането на съветника му Весела Чернева в първите дни на януари в Скопие, без никаква яснота с каква цел е направена визитата и какво е говорено на нея. По информация на ВМРО на тези разговори не е бил извикан българският консул, което прави ситуацията още по-притеснителна. И припомняме също така, че г-жа Чернева беше един от най-големите критици на наложеното от България вето за членството РС Македония в ЕС”, се казва в позицията на ВМРО.

“Няма да допуснем правата на българите в Македония и историята ни да станат разменна монета на нечии нечисти политически интереси. Призоваваме отново всички партии в парламента да не отстъпват от вече поставените условия: да бъдат гарантирани правата на българите от другата страна на границата, да спрат репресиите и тормозът над тях”, категорични са от ВМРО. От партията посочват, че няма как българите в РС Македония да “бъдат изтъргувани срещу визи, самолетни линии или финансови коридори”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения