КС решава на 27 юли за Истанбулската конвенция

Множество неправителствени организации са в подкрепа

Генералният секретар на ПЕС пристига днес в София, за да провери ситуацията с домашното насилие у нас

Конституционният съд (КС) ще се произнесе дали Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията за 27-и юли - последният работен ден на депутатите, преди да излязат в лятна ваканция. След вчерашното заседание се разбра, че 12-те съдии разполагат с множество позиции, изготвени от неправителствени организации, които се обявяват в подкрепа на международния документ.

Въпросът дали той е конституционосъобразен отправиха 75 депутати от ГЕРБ след като правителството оттегли от НС решението, с което се искаше ратификацията му.

До нужда от решение на КС се стигна след като Върховният касационен съд (ВКС) не успя да излезе с позиция по въпроса. Председателят на ВКС Лозан Панов възложи на трима върховни съдии да изготвят становище. Двама от тях посочиха, че тя противоречи на основния закон, а позицията на съдия от Търговската колегия на ВКС подкрепи спорния документ.

Висшият адвокатски съвет също не успя да вземе решение заради разминаване в решението на председателя Ралица Негенцова според, което Истанбулската конвенция не противоречи на Конституцията. След реакция на членове на съвета обаче, които се оказаха противници, становището на адвокатурата беше оттеглено.

Против подписването на спорната конвенция се обявиха Българската православна църква, БСП и Обединените патриоти. Основната теза на противниците на Истанбулската конвенция е, че чрез нея се отваря възможност за легализиране на еднополовите бракове у нас, което според сега действащата Конституция е невъзможно. Междувременно депутатите от ГЕРБ и ДПС подкрепиха ратифицирането на документа.

За да провери ситуацията с домашното насилие в България днес в София пристигат генералният секретар на ПЕС Ахим Пост и председателя на Женската организация на ПЕС Зита Гурмай. Визитата има за цел да продължи започнатия диалог за Истанбулската конвенция с БСП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България