На 16 февруари 2019 да почерпят

Нишан Джингозян: Голяма част българите във Великобритания няма да получат статут

ЕС с пакет от мерки в помощ на сделката за Брекзит на Тереза Мей

Брекзит е с все по-неясна съдба “Голдман Сакс” дава прогнози 50/50 за успех на премиера

НАСА обяви марсоход за мъртъв Последният му контакт със Земята бе през юни м.г.

Медведев пристига у нас на 4 март

Андрей Ковачев: Пакетът „Мобилност“ остава за следващия Европейски парламент

Тодор Чобанов: Няма недостиг на места в детските градини, проблемът е в яслените групи

Митьо Очите кацна на летище София

Мадуро преговаря тайно с Белия дом Надява се скоро да се срещне лично с Тръмп

Авторите на разследването за руския агент „Федотов”: Българските тайни служби са инфилтрирани от руското разузнаване

Столтенберг и Лавров не постигнаха съгласие по договора за ракетите

Турция ни предаде Митьо Очите

АПИ сменя пътните табели към границата със Северна Македония

Полицаи хванаха 13 афганистанци край ямболско село

КС решава на 27 юли за Истанбулската конвенция Множество неправителствени организации са в подкрепа

Генералният секретар на ПЕС пристига днес в София, за да провери ситуацията с домашното насилие у нас

Конституционният съд (КС) ще се произнесе дали Истанбулската конвенция противоречи на Конституцията за 27-и юли – последният работен ден на депутатите, преди да излязат в лятна ваканция. След вчерашното заседание се разбра, че 12-те съдии разполагат с множество позиции, изготвени от неправителствени организации, които се обявяват в подкрепа на международния документ.

Въпросът дали той е конституционосъобразен отправиха 75 депутати от ГЕРБ след като правителството оттегли от НС решението, с което се искаше ратификацията му.

До нужда от решение на КС се стигна след като Върховният касационен съд (ВКС) не успя да излезе с позиция по въпроса. Председателят на ВКС Лозан Панов възложи на трима върховни съдии да изготвят становище. Двама от тях посочиха, че тя противоречи на основния закон, а позицията на съдия от Търговската колегия на ВКС подкрепи спорния документ.

Висшият адвокатски съвет също не успя да вземе решение заради разминаване в решението на председателя Ралица Негенцова според, което Истанбулската конвенция не противоречи на Конституцията. След реакция на членове на съвета обаче, които се оказаха противници, становището на адвокатурата беше оттеглено.

Против подписването на спорната конвенция се обявиха Българската православна църква, БСП и Обединените патриоти. Основната теза на противниците на Истанбулската конвенция е, че чрез нея се отваря възможност за легализиране на еднополовите бракове у нас, което според сега действащата Конституция е невъзможно. Междувременно депутатите от ГЕРБ и ДПС подкрепиха ратифицирането на документа.

За да провери ситуацията с домашното насилие в България днес в София пристигат генералният секретар на ПЕС Ахим Пост и председателя на Женската организация на ПЕС Зита Гурмай. Визитата има за цел да продължи започнатия диалог за Истанбулската конвенция с БСП.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.