Куба осъди позиция на САЩ: Не спонсорираме тероризма

От Хавана определиха това за акт на “дискредитирано, нечестно и морално фалирало правителство“

„Министерството на външните работи на Куба осъжда най-твърдо и абсолютно измамната квалификация на Куба като държава спонсор на тероризма, обявена от правителството на САЩ в циничен и лицемерен акт“ - това се казва в специално изявление, разпространено в Хавана.

Изявлението на островната държава идва, след като в понеделник Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че поставя Куба отново в списъка на САЩ с държави, които са спонсори на тероризма. Държавният секретар Майк Помпео пък каза, че Куба е включена в "черния списък" заради "системно предоставяне на помощ за действия на международния тероризъм", като приема бегълци от правосъдието в САЩ, както и лидери на бунтовническата Национална освободителна армия на Колумбия.

Бившият президент Барак Обама беше извадил Куба от терористичния списък през 2015 г., което доведе до възстановяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана. Настоящият президент Доналд Тръмп обаче увеличи санкциите срещу Острова на свободата и отмени голяма част от стъпките на Обама.

Ето какво се казва в изявлението на кубинското Външно министерство, което бе разпространено от посолството на Хавана в София: 

„От месеци се спекулира относно възможността Куба да бъде включена в едностранния списък на Държавния департамент, който квалифицира държавите, без правомощие или каквато и да е легитимност, без истинска мотивация, отнасящи се до тероризма и неговите последици и като инструмент за клевета, за да се прилагат принудителни икономически мерки срещу нации, които се противопоставят да се поклонят на капризите на американския империализъм.

Съобщението, направено от държавния секретар Майкъл Помпео, е превъзходен акт на дискредитирано, нечестно и морално фалирало правителство. Известно е, че истинската мотивация за това действие е да се наложат допълнителни пречки пред всякакви перспективи за възстановяване на двустранните отношения между Куба и САЩ.

Куба не е Държава спонсор на тероризма и това е истина, призната от всички. Официалната и добре позната политика и безупречното поведение на страната ни е отхвърлянето на тероризма във всичките му форми и прояви, по-специално държавния тероризъм, от който и да е, срещу когото и където и да е извършен.

Куба е държава жертва на тероризъм и нашето население го е изтърпяло върху себе си, на цената на 3478 смъртни случая и 2099 хора с увреждания, след действия, извършени от правителството на Съединените щати или извършени и спонсорирани от територията на тази страна. с толерантността на официалните власти.

Ние, кубинците, отхвърляме с презрение всяка маневра, насочена към манипулиране на такъв чувствителен въпрос, за груби цели на политически опортюнизъм.”

Коментари

Задължително поле