Куба ще произведе 100 милиона дози собствена ваксина срещу Covid-19 тази година

Куба обяви, че ще ваксинира населението си срещу Covid-19 със собствен препарат и то още тази година. Правителството в Хавана твърди, че страната може да произведе 100 милиона дози от лекарството „Соберана 2“ (Soberana 2), което ще бъде първата ваксина срещу коронавируса в Латинска Америка, съобщи Euronews.

„Ако всичко върви по план, ще бъде ваксинирано цялото население на Куба“, заяви директорът на Института за ваксини „Финлай“ доктор Висенте Верес.

Куба преминава през пандемията сравнително леко в сравнение с латиноамериканските си съседи, като на острова са регистрирани 19 122 случая и 180 смъртни случая.

Тази седмица Soberana 2 премина към втората фаза на клиничните изпитания, в която ще се включат 900 доброволци, и ако успее, ще премине към фаза III със 150 000 доброволци през март.

Д-р Верес каза, че целта е да се стартира кампания за ваксинация през първата половина на годината и тя също може да бъде предложена като „опция“ за туристите.

Куба „е първият кандидат в Латинска Америка и Карибите, който има ваксина в клиничната фаза“, каза Хосе Моя, местен представител на Световната здравна организация (СЗО), който е „оптимист“.

Причината за оптимизма му е, че „Куба има повече от 30 години опит в производството на собствени ваксини и почти 80% от ваксините в националната имунизационна програма се произвеждат в страната.

„Заради ефекта на американско ембарго от 1962 г. насам Куба често трябва да намира собствени средства за защита. Още през 80-те години там са сериозно развити биотехнологиите, като там е разработена първата ваксина срещу менингокок В“, казва Нилс Грабер, изследовател по здравна антропология в Университета в Лозана. „Целта беше както да се подобри националната здравна система, така и да се изнася“, добави той, визирайки доставката на кубински лекарства в Латинска Америка, Азия и Африка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка