Кубинският парламент прие новия изборен закон, променящ системата на управление на страната

Кубинският парламент прие новия изборен закон по време на първата от двете си годишни сесии. Законът беше приет единодушно и влиза в сила веднага, предадоха световните агенции.

Новият изборен закон променя системата на управление на страната. Връща се постът на премиер, както и този на президент и се въвежда пост на вицепрезидент. Но законът не променя най-същественото - Комунистическата партия си остава единствена и незаменима.

На заседанието по приемането на закона присъстваха държавният глава, председателят на Държавния съвет на Куба Мигел Диас-Канел, както и Раул Кастро.

Новият изборен закон произтече от приемането през април на новата конституция на Куба, която признава пазарната икономика, но настоява за неотменимия характер на социализма. Новата конституция беше одобрена от кубинците на референдум още преди това, през февруари, когато за нея гласуваха 86 процента от избирателите.

Съгласно новия изборен закон Държавният съвет, който е постоянно действащ орган на парламента, ще бъде ръководен от председателя на парламента. Според графика, заложен в закона президентът на републиката ще бъде избран през октомври, а премиерът ще бъде определен през декември. Очаква се Мигел Диас-Канел да бъде избран за президент. Президентът, както и вицепрезидентският пост, са с мандат от пет години и могат да се подновяват еднократно. Президентът и вицепрезидентът се избират измежду и от депутатите в парламента.

По време на народния дебат за реформа на конституцията се надигнаха гласове за преки избори. Накрая само общинските съвети ще бъдат избирани пряко от народа. Другите постове трябва да преминат през комисия по кандидатурите, надзиравана от Комунистическата партия, която твърди, че не се намесва пряко в избора. Комисията ще бъде сформирана от шест синдикални, селскостопански и студентски организации, близки до управлението.

Премиерът ще се избира измежду депутатите и ще бъде номиниран от президента. Той после трябва да бъде утвърден от парламента. Именно премиерът ще ръководи правителството, а не държавният глава, както беше досега.

По принцип Куба имаше президент и премиер до 1976 г., но после двата поста изчезнаха при приемането на първата социалистическа конституция. По това време двата поста се сляха в председател на Държавния съвет, който беше държавен глава и върховен главнокомандващ.

Според новия закон броят на депутатите минава от 605 на 474, а Държавният съвет се намалява от 31 на 21 членове. Но тези промени влизат в сила едва в края на мандатите на двата органа през 2024 г.

Коментари

Задължително поле