Кубинците гласуват за парламент, който ще избере наследник на Кастро

Куба гласува за ново Национално събрание на народната власт (парламент - бел.ред.), което е ключова стъпка в процеса, водещ към избор на нов президент, който ще бъде първият от близо 60 години извън фамилията Кастро, съобщава AFP.

Изборният процес се очертава без изненади, тъй като има толкова кандидати, колкото са местата в парламента. Кандидатите за депутати са подбрани щателно от Кубинската комунистическа партия. Според анализатори, новият кубински президент ще е Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент.

Новите членове на Събранието ще трябва да изберат един измежду тях за наследник за 86-годишният Раул Кастро, на поста председател на Държавния съвет, когато той се откаже от поста си следващия месец.

Раул пое властта през 2006 г. заради влошеното здраве на неговия брат Фидел Кастро, който управляваше от 1959 г. насам. По-рано Раул разкри, че няма да търси нов мандат, въпреки че се очаква да остане начело на Комунистическата партия до 2021 г. Най-вероятният кандидат за негов наследник е вицепрезидентът Мигел Диаз-Канел, отбелязва агенцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка