Кулата и базиликата на Перперикон чакат туристи

Най-западната част на Перперикон с кулата трябва да е готова до 28 април.

Част от финансирането за благоустройството вече е осигурено, съобщи проф. Николай Овчаров

Реставрираната западна част на акропола на Перперикон заедно с прочутата средновековна кула посрещат първите туристи напролет. Благоустройството на скалния град се прави с 1,5 млн. лева, осигурени по проект на така наречения Норвежки фонд, съобщи пред “Труд” проф. Николай Овчаров.

По думите му кандидатстването за средства продължава. Екипът се надява да може да възстанови и базиликата, която бе открита през лятото, така че тя да оживее за туристите.

Раннохристиянската базилика бе разкрита през лятото. Очаква се да бъде спечелено финансиране за нейното благоустройство.
Раннохристиянската базилика бе разкрита през лятото. Очаква се да бъде спечелено финансиране за нейното благоустройство.

Междувременно до 28 април най-западната част на Перперикон трябва да е готова. Главната кула там ще може да се види отвътре. В нея ще има изградени етажи, по които хората ще се изкачват и ще гледат акропола от високо. “Ще възстановим и близо 10 сгради. Те ще бъдат консервирани и издигнати на определена височина заедно с крепостните стени”, уточни археологът.

“С община Кърджали кандидатстваме и по още няколко проекта. Вероятно на базиликата и комплекса, който предстои да бъде разкрит това лято, ще им бъде направена анастилоза, което означава пресъздаване на облика на храма, без да се стига до крайности – като правене на нови църкви и пр., на които аз не съм привърженик. Базиликата е добре запазена. Имаме цели колони, които могат да бъдат издигнати. С оригинални камъни и зидове това ще бъде едно от привлекателните места на Перперикон”, уточни проф. Овчаров.

За миналата година близо 200 000 лв. са събраните такси от паркинг и билети за Перперикон.
Мястото е пример как трябва да се прави културно-исторически туризъм, допълни проф. Овчаров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.