Културно събитие в българската резиденция във Виена

Всички участници

Финална за сезона сбирка на Литературния кръжок

Все по-често родните дипломати полагат усилия да събират представители на културата сред българските общности в поверените им посолства по света. Културният сезон за нашата литературна общност във Виена завърши на 20 юни със станалата вече традиционна сбирка, която се проведе в резиденцията на посланика на България в Австрия Н. пр. д-р Иван Сираков. Председателят на културно-просветната организация „Св. св. Кирил и Методий” д-р Бойчо Дамянов приветства присъстващите и изказа благодарност на посланика за гостоприемството. В неговото експозе бяха откроени събития и постижения през годината: множество рецитали, премиери на книги на български автори във Виена, създаването на Нов български хор и театрална трупа, която вече изнесе две представления на постановката „Малкият принц” в театралната зала на „Дом Витгенщайн”.

Програмата продължи с представянето на трима автори: Христина Лазарова (оперна певица и поетеса),  Мариана Лазарова (поетеса) и Гергана Дечева, известен преводач на английски език, която публикува книгите си с разкази на български и на английски под псевдонима Вирджиния Блак. Тя прочете разказ от новата си книга „Къщата на светулките” и сподели информация за предстоящото си турне от представяния в България през лятото, а есента във Виена, Грац и Линц.

Присъстващите чуха и стихове от новата стихосбирка „Пясъчна роза” (Катя Кремзер), която беше представена в София и Бургас само преди две седмици.

В събитието се включиха още младата поетеса Рамона Октавиян Шербан и Тоня Борисова (актриса и поетеса), която пристигна от Залцбург по покана на учителката от Българското училище във Виена – Сълзица Громан.

Виенският литературен кръжок ще гостува на 31-ви юли в София по покана на литературен клуб „Перото”, където членовете му ще могат да се срещнат със софийски писатели и поети, публика и културни дейци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура