Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Културно събитие в българската резиденция във Виена Финална за сезона сбирка на Литературния кръжок

Всички участници

Все по-често родните дипломати полагат усилия да събират представители на културата сред българските общности в поверените им посолства по света. Културният сезон за нашата литературна общност във Виена завърши на 20 юни със станалата вече традиционна сбирка, която се проведе в резиденцията на посланика на България в Австрия Н. пр. д-р Иван Сираков. Председателят на културно-просветната организация „Св. св. Кирил и Методий” д-р Бойчо Дамянов приветства присъстващите и изказа благодарност на посланика за гостоприемството. В неговото експозе бяха откроени събития и постижения през годината: множество рецитали, премиери на книги на български автори във Виена, създаването на Нов български хор и театрална трупа, която вече изнесе две представления на постановката „Малкият принц” в театралната зала на „Дом Витгенщайн”.

Програмата продължи с представянето на трима автори: Христина Лазарова (оперна певица и поетеса),  Мариана Лазарова (поетеса) и Гергана Дечева, известен преводач на английски език, която публикува книгите си с разкази на български и на английски под псевдонима Вирджиния Блак. Тя прочете разказ от новата си книга „Къщата на светулките” и сподели информация за предстоящото си турне от представяния в България през лятото, а есента във Виена, Грац и Линц.

Присъстващите чуха и стихове от новата стихосбирка „Пясъчна роза” (Катя Кремзер), която беше представена в София и Бургас само преди две седмици.

В събитието се включиха още младата поетеса Рамона Октавиян Шербан и Тоня Борисова (актриса и поетеса), която пристигна от Залцбург по покана на учителката от Българското училище във Виена – Сълзица Громан.

Виенският литературен кръжок ще гостува на 31-ви юли в София по покана на литературен клуб „Перото”, където членовете му ще могат да се срещнат със софийски писатели и поети, публика и културни дейци.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.