Кунева изумена, раздават 2 млн. лв. без нея (обзор)

Обществена поръчка за рекламни материали на стойност над 2 милиона лева спря министърът на образованието Меглена Кунева. Оказа се, че ведомството е обявило тръжната процедура без знанието на министърката, която пък не скри изненадата си.

Проверка на „Труд“ показва, че в обявлението е записано МОН да поръча сувенири за рекламно-информационна кампания, която ще продължи 4 години. Сумата за изработването и доставката на артикулите е за цена от 2 050 000 лева. Средствата щяха да дойдат от бюджета на МОН и еврофондовете. Целта на инициативата бе да се разпространява информация за оперативна програма на Брюксел, която финансира ведомството.

Едно от изискванията за рекламните материали бе сред тях да има над 220 000 ключодържатели и антистрес топки. Освен тях МОН бе предвидило европари за „дизайн и разпространение на информационни брошури и материали, достъпни за хора с увреждания“. Отделно - „листовки, наръчници, ръководства и обучителни материали за успешно изпълнение на проекти, изработка на други рекламни материали“. Целта била популяризиране на оперативната програма „Региони в растеж“, като се предоставила на обществото информация за нейните цели.

Впоследствие от ведомството разпространиха позицията на министър Кунева, която е в отпуск.

„Изключително възмутително е, че процедурата е пусната в мое отсъствие“, заявява тя. И допълва, че е наредила спирането на търга. Освен това ще поиска от нейните колеги в кабинета, „при които има оперативни програми, да предоставят на МОН информация за добри практики в техните процедури и за размера на средствата, предвидени за рекламни материали и сувенири“.

Коментари

Задължително поле