Купуваме 9 пъти по-малко нови коли от германците

За първите девет месеца на годината в страната са регистрирани 26 894 нови автомобила, което е ръст с 1,7%.

Румъния ни изпреварва в догонването на богатите страни

Люксембург е на първо място

България е единствената страна със спад на сделките през септември

България е единствената страна в ЕС със спад на продажбите на нови коли през септември. За месеца са купени 2522 нови коли, което е намаление с 8,6% на годишна база, сочат данни на Европейската асоциация на производителите на автомобили. Общо за първите девет месеца на годината в страната са регистрирани 26 894 нови автомобила, което е ръст с 1,7%.

Но по-любопитно е да видим как вървят продажбите спрямо броя на жителите в страната. Оказва се, че ние купуваме близо девет пъти по-малко нови автомобили от германците, което е доказателство за голямата разлика между жизнения стандарт в България и Германия. За периода от януари до септември в България е продадена по една нова кола на всеки 264 души от населението. В същото време по едни нов автомобил е купен на всеки 30 жители на Германия.

Най-много нови коли спрямо населението купуват в Люксембург - за деветмесечието по един автомобил е продаден на всеки 13,7 жители. На второ място е Белгия с продажба на всеки 25,8 души. Третото място е за Германия, а челната петица се допълва от Дания и Австрия, където по един нов автомобил е регистриран на всеки 33 жители. На следващите места са Великобритания (кола на 35 души), Словения (на 37 души), Швеция и Франция (на 40 души), Ирландия и Италия (на 41 души).

Най-близо до нас е Румъния с нов автомобил на 158 жители. Северната ни съседка много по-бързо от нас догонва жизнения стандарт в развитите страни. През септември продажбите на нови коли в Румъния нарастват със 118%, а за първите девет месеца на годината са регистрирани 124 хил. нови автомобила, което е ръст с 16,4%. По този показател Румъния е на второ място след Литва, където покупките на нови коли през септември са се увеличили със 75,8%, а за първите девет месеца на годината с 42,8%.

На трето място по най-малко продадени нови коли е Латвия със сделка на всеки 138 души. Гърция е на четвърто място като там на всеки 116 души е купен нов автомобил. Гърция също се развива много по-бързо от нас като през деветмесечието сделките са нараснали с 10,3%.

Коментари

Задължително поле