Купуват къщи вместо яхти

Най-често хората, които искат да вложат спестяванията си в имот, търсят жилища в столичните квартали Изток, Лозенец и Иван Вазов, както и в района на Витошката яка и центъра на града.

Предпочитат затворени комплекси и централни столични квартали

Клиентите са основно българи

Заможните хора инвестират все повече в дома и личното пространство, вместо да купуват луксозни яхти, коли и бижута. Това твърдят от агенция, специализирана в продажбата на луксозни имоти, позовавайки се на международно изследване. Тенденцията е добра основа за стабилен имотен пазар през следващите месеци, прогнозират експертите.

През последните месеци все повече българи искат да купят луксозен имот, не за да живеят в него, а като инвестиция, обяснява управляващият партньор на агенция за лукс имоти Весела Илиева. Най-голяма част от тези, които искат да инвестират спестяванията си в недвижимости, влагат парите си в ново строителство. Причината е, че цялата сума се плаща разсрочено по време на строителството и първоначално трябва да направят само една вноска. Такива купувачи традиционно се насочват към затворени комплекси, както и към луксозните квартали на София - Изток, Лозенец, Иван Вазов, района на Витошката яка и центъра на града, обяснява Илиева.

Според нея пазарът на луксозни имоти в момента е по-предвидим в сравнение с миналата година. Купувачите и брокерите вече са много по-подготвени и използват лични предпазни средства срещу Covid-19. Прогнозите за 2021 г. са за стабилен в ценово отношение пазар и разумни очаквания от страна на купувачи и продавачи. Тъй като ограниченията за пътуване не се очаква да отпаднат веднага, основен двигател на сделките ще остане местното търсене от страна на българските купувачи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти