Купуват онлайн имоти от чужбина

Сделките с имоти в страната нараснаха с 61,7% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата.

Българи зад границата инвестират в родината си

Договор от разстояние с електронен подпис

Цените нарастват със здравословните 5-6% годишно

Все по-често на пазара на имоти в страната сключват онлайн сделки. Хора си избират имоти чрез видео и 360-градусови огледи. Всичко вече може да стане онлайн, дори и изповядването на сделката с помощта на електронен подпис, разказаха брокери на имоти. Вече има онлайн сделки, сключени от Канада.

Основен играч на пазара на имоти в страната са българите от чужбина, които се завръщат в родината и искат да си купят собствен дом. Част от емигрантите пък продължават да живеят зад граница, но искат да имат жилище и в България. Новите технологии помагат на тези българи да изберат жилището си онлайн. Чрез виртуални огледи те могат да изберат апартамент докато все още са в чужбина. Освен това така не губят време за огледи, а и се спазва социална дистанция.

Пазарът на имоти в България е стабилен с тенденция за постоянно поскъпване от 5-6% годишно.

Пандемията доведе до нарастване на интереса към имотите. Нарастват сделките с къщи и апартаменти, както в курортите по морето и в планината, така и със селски имоти. На морето основните купувачи са българи.

Съществен фактор за увеличението на сделките с имоти са и ниските лихви. От една страна ниските лихви по ипотечните кредити заедно с нарастващите доходи правят имотите достъпни за повече хора. Освен това на пазара липсва алтернативна възможност за добра доходност. Затова все повече хора инвестират спестяванията си в покупка на имот.

По отношение на бизнес имотите очакванията на експертите за следващите години са за развитие на търговските паркове, при които магазини от няколко вериги ползват общ паркинг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти