Купуват повече от един имот със заеми

Има хора, които взимат по няколко ипотечни кредита, но повечето покупки на жилища стават с пари в брой.

Нулевите лихви по депозитите стимулират пазара

Вноските най-често не надхвърлят 30-35% от месечните доходи

Вдигането на доходите помага на пазара

Хора с добри финансови възможности взимат повече от един кредит за покупка на имот, разказаха брокери. Жилищните заеми са продукт предимно за хора със средни и високи доходи, които са уверени, че дълги години няма да имат проблеми с работното място.

Нараства броят на купувачите на имоти с месечен доход на домакинството от над 4000-5000 лв. Те имат добри професии и сигурни доходи. С нарастването на жизнения им стандарт те търсят по-големи и по-качествени апартаменти или къщи и могат да си позволят повече от един ипотечен кредит. След като вече имат основно жилище, теглят втори заем за ваканционен дом край българското или гръцкото море, или пък купуват къща на село, която е по-близо до градския им апартаменти и откъдето могат да работят дистанционно. Вноските по ипотечните им заеми най-често са до 30-35% от месечните доходи, което не е проблем, когато става въпрос за високи доходи.

Ниските лихви по ипотечните заеми са допълнителен стимул за пазара на имоти. При положение, че лихвите по депозитите на банките са близки до нулата, много хора преценяват, че е по-добре да купят имот, вместо инфлацията за унищожава парите им в банките. А ако наличните им пари не са достатъчни за покупката на имот, взимат и ипотечен кредит.

В България около 60% от покупките на имоти стават с пари в брой. Процентът на имотите, купувани с ипотека, е изключително нисък в сравнение с повечето държави от ЕС. Сред причините за това е, че жилищата в България все още са по-достъпни спрямо доходите, отколкото в другите страни. Освен това в България преобладаващата част от домакинствата имат собствен дом. Това им дава възможност да продадат имот и да купят по-нов апартамент, в по-добър квартал и с по-голяма площ.

Освен ниските лихви в България има още редица фактори, които стимулират пазара на имоти. Например безработицата е ниска, което дава увереност на хората, че ще изплащат без проблеми ипотечния си кредит в продължение на много години. Освен това България догонва икономически по-развитите страни от ЕС по доходи. Това означава, че за дълъг период от време човек може да има увереност, че доходът му ще расте, което ще облекчи изплащането на кредит за покупка на имот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти