Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Куриерските компании ще бъдат глобявани, ако не докладват на НАП приходите на онлайн търговци, получени чрез наложен платеж.

Куриерските фирми и пощите ще трябва да събират данни за всички изплатени суми на онлайн търговците чрез т. нар. наложен платеж или пощенски превод и да ги предават на НАП или друг държавен орган, поискал информацията.

Това гласят промени в Закона за пощенските услуги, които вчера бяха обсъдени от бюджетната комисия към парламента. Ако куриерите откажат да дадат данни или предоставят грешни, ги грози санкция от 500 лв. до 2500 лв.

Това е стимул за куриерските компании да подават коректна информация за оборота на онлайн търговците, реализиран чрез наложен плаж при доставка на стоката.

Онлайн търговците, които оперират на пазара като физически лица, трябва да обявят доходите си от продажби чрез куриерски пратки в своята годишна данъчна декларация, която се подава до края на април, и да платят съответно данък върху сумата. Много от търговците в сивия сектор обаче, не го правят.

Коментари

Задължително поле