Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации в Търново

Валентин Радев за чумата: Всички, които отиват в засегнатите райони, разнасят зараза

16 годишна катастрофира, докато се учи да шофира

Откраднаха близо десет хиляди лева от каса на управителя на магазин в столичният квартал „Младост“

За Русия е нормално да води хибридни войни, заяви Ангела Меркел

Кметът Йорданка Фандъкова: Над 200 хил. лв за пет църкви дава Столичната община Заедно с Арменската църква, религиозните общности с храмове в карето на толерантността вече ще станат пет

Бургаски математици с медали от Хонг Конг

Русенка благодари на шуменските полицаи за спасени 10 000 лв.

Тръмп готов да наложи по-високи мита на целия китайски внос

Прокуратурата поиска арест за педофил

Румен Порожанов: Продължават клиничните прегледи на животни

Федерацията по щанги плати глобата от 250 хил. долара на IWF Тя беше наложена след положителните допинг проби от март 2015 г.

Кметът Фандъкова глоби фирма за увредено дърво при ремонта на „Граф Игнатиев“

Трима ранени при катастрофи са в областната болница в Сливен

Държавата насърчава отстрела на диви свине, ловците ще взимат проби за африканска чума

Курс по диагностика и ендоскопско лечение за УНГ провеждат в УМБАЛ „Свети Георги“

Снимка: Архив

Четиридневен курс за придобиване за сертификат по диагностика и ендоскопско лечение на заболяванията на носа, носните кухини и околните структури – слъзни канали, база на черепа и други УНГ заболявания, се проведе от 6 до 9 март в УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив. Подобно обучение за следдипломна квалификация на млади оториноланинголози се организира ежегодно в Медицински университет-Пловдив. За първи път тази година се даде възможност за участие и на всички желаещи оториноларинголози от страната – както за тези, които вече имат тази специалност, така и за тези, които специализират. В рамките на курса наред с предвидените по 3 операции дневно имаше и лекции и дискусии.

Лектори бяха проф. д-р Румен Бенчев, председател на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение, изтъкнатият провдивски анестезиолог д-р Димитър Чаталбашев, доц. д-р Петър Руев, ръководител на „Тракийски център по кохлеарна имплантация“, проф. Стефан Сивков, зам.-ректор на Медицински университет-Пловдив, доц. д-р Николета Трайкова, директор на Медицински колеж към МУ-Пловдив и специалист по образна диагностика в УМБАЛ „Свети Георги“.

Разширяването на кръга от участници стана възможно благодарение на модерното оборудване на Интегралния център на УМБАЛ „Свети Георги“, базиран във Високотехнологичния център за лечение на тумори и травми, обясни изпълнителният директор проф. Карен Джамбазов. Центърът разполага с най-съвременната апаратура за ендоскопска диагностика и лечение на УНГ заболявания. Освен оптични системи и камери с висока разделителна способност в Интегралния център има различни хирургични инструменти, позволяващи да се работи относително безкръвно и атравматично за пациента. А с HD-камерите се извършва прецизно идентифициране на всяка една структура, била тя нерв или артерия, както и разграничаване на нормалното състояние на лигавицата от патологичното, уточни проф. Джамбазов.

Той подчерта, че още по-важна причина за разширяване на възможността за участие в курса е една 16-годишна традиция. През 2001 г. се е провел подобен курс с хирургия на живо от покойния немски оториноларинголог проф. д-р Волфганг Драф, обучил хиляди специалисти от всички краища на света, сред които и проф. д-р Карен Джамбазов.

През 2001 г. такива интервенции са извършвани под микроскоп, а в наши дни – почти изцяло ендоскопски. Апаратурата, с която работи Интегралният център на УМБАЛ „Свети Георги“, е на Karl-Storz Endoskope GmbH. Той е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии, а създаването му е проект на УМБАЛ „Свети Георги“ (94%) и Медицински университет – Пловдив (6%) по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ на обща стойност 3 329 680,85 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.