Курс по диагностика и ендоскопско лечение за УНГ провеждат в УМБАЛ "Свети Георги"

болница

Четиридневен курс за придобиване за сертификат по диагностика и ендоскопско лечение на заболяванията на носа, носните кухини и околните структури - слъзни канали, база на черепа и други УНГ заболявания, се проведе от 6 до 9 март в УМБАЛ "Свети Георги"-Пловдив. Подобно обучение за следдипломна квалификация на млади оториноланинголози се организира ежегодно в Медицински университет-Пловдив. За първи път тази година се даде възможност за участие и на всички желаещи оториноларинголози от страната - както за тези, които вече имат тази специалност, така и за тези, които специализират. В рамките на курса наред с предвидените по 3 операции дневно имаше и лекции и дискусии.

Лектори бяха проф. д-р Румен Бенчев, председател на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение, изтъкнатият провдивски анестезиолог д-р Димитър Чаталбашев, доц. д-р Петър Руев, ръководител на "Тракийски център по кохлеарна имплантация", проф. Стефан Сивков, зам.-ректор на Медицински университет-Пловдив, доц. д-р Николета Трайкова, директор на Медицински колеж към МУ-Пловдив и специалист по образна диагностика в УМБАЛ "Свети Георги".

Разширяването на кръга от участници стана възможно благодарение на модерното оборудване на Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги", базиран във Високотехнологичния център за лечение на тумори и травми, обясни изпълнителният директор проф. Карен Джамбазов. Центърът разполага с най-съвременната апаратура за ендоскопска диагностика и лечение на УНГ заболявания. Освен оптични системи и камери с висока разделителна способност в Интегралния център има различни хирургични инструменти, позволяващи да се работи относително безкръвно и атравматично за пациента. А с HD-камерите се извършва прецизно идентифициране на всяка една структура, била тя нерв или артерия, както и разграничаване на нормалното състояние на лигавицата от патологичното, уточни проф. Джамбазов.

Той подчерта, че още по-важна причина за разширяване на възможността за участие в курса е една 16-годишна традиция. През 2001 г. се е провел подобен курс с хирургия на живо от покойния немски оториноларинголог проф. д-р Волфганг Драф, обучил хиляди специалисти от всички краища на света, сред които и проф. д-р Карен Джамбазов.

През 2001 г. такива интервенции са извършвани под микроскоп, а в наши дни - почти изцяло ендоскопски. Апаратурата, с която работи Интегралният център на УМБАЛ "Свети Георги", е на Karl-Storz Endoskope GmbH. Той е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии, а създаването му е проект на УМБАЛ "Свети Георги" (94%) и Медицински университет - Пловдив (6%) по ОП "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" на обща стойност 3 329 680,85 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини