Кшищоф Зануси - Майсторът

Световноизвестният полски режисьор, сценарист и продуцент Кшищоф Зануси гостува на 23-тото издание на София Филм Фест и получи наградата на Столичната община за своя принос към изкуството. На фестивала бе представен най-новият му филм “Етер”, както и дебютният му филм “Структурата на кристала” (1969). Пред българската публика майсторът разказа за своето творчество, настоящето на киното и бъдещето на Европа.

“Киното разказва прекалено много истории - повече, отколкото можем да запомним... За сметка на това, обаче, качеството на голяма част от тези филми е на много ниско ниво”, каза в София Зануси. Той обитава елита на киното вече половин век и има ясни и ярки наблюдения върху художествения колапс на седмото изкуство в последно време.

Кшищоф Зануси е роден на 17 юни 1939 г. в полската столица Варшава. Следва физика във Варшавския университет (1955 - 1959) и философия в Ягелонския университет в Краков (1959 - 1962). През 1967 г. завършва Факултета по режисура на Висшата филмова школа в Лодз. Именно в Лодз се намира и неговата Звезда на славата.

Преподава във Висшата школа за филмово и театрално изкуство в Лодз, а също така е професор на Шльонския университет, лектор в National Film School във Великобритания, изнася лекции и в Копенхаген. Член е на Европейската филмова академия, на полския ПЕН-клуб, консултант е на Папската академия за изящни изкуства и литература. През 1990 г. е избран за председател на FERA (Европейска федерация на филмовите режисьори). Поставял е свои театрални постановки в театрите на Милано, Палермо, Бон, Краков, Бремен, Базел и др.

В момента оглавява полското филмово студио “Тор” и преподава в Силезийския университет в Катовице. “Над 60-годишното му творчество често съчетава тези три професии в едно - освен технически качества, филмите му демонстрират и необичайна философска и научна дълбочина. Чести теми в творбите му са преходността на човешкото битие, загубата, падението, провалите. Неговото творчество неведнъж бива определяно като “кино на моралното безпокойство”, пише за него филмовият анализатор Александър Донев. Зануси разкрива, че редица негови филми са били показвани на затворници в Полша, месец преди те да получат свободата си. Според ръководството на въпросните институции филмите на Зануси успешно подтикват затворниците да разсъждават върху своето място в обществото.

Зануси ясно вижда големите цивилизационни проблеми на момента. “Мисля, че постмодерната философия е катастрофа за Европа. Мразя я толкова много... мразя постмодерното изкуство, постмодерните философи - някои от тях познавам лично и се опитвам да ги псувам колкото се може по-изкусно. Преподавах с Дерида в един университет, така че казвах на американските си студенти: “Не му вярвайте - може да е известен философ, но това, което казва, е лъжа”. И това наистина е проблем за мен - този релативизъм, моралния релативизъм. Смесването на лошо с добро е нещо, което прави света много по-лошо място. Това се прокрадва като тема и в последния ми филм с героя на дявола, който казва: “Най-голямата ми победа е, че хората не вярват, че съществувам”, казва големият полски режисьор пред Донев.

“Аз съм на 80 - един истински динозавър. Често хората ме питат: “Полша ли представлявате, или Джурасик парк?” Така че някои разумни членове на семейството ми често ме питат защо винаги съм толкова зает. Моят отговор е: защото нямам какво друго да правя”, демонстрира изящното си чувство за хумор Зануси.

Той изтъква, че не е политически активист или политолог, но като гражданин е информиран за политическите проблеми. “Не смятам, че трябва да рестартираме проекта за Обединена Европа, но определено смятам, че трябва да го коригираме. Обединена Европа е наследството на една идея, която е стара почти 2000 години. Идеята, която на латински е наречена Christianitas - значи “обединението на християнските страни, които никога няма да воюват една с друга”. И като човешки същества ние предадохме идеята много пъти, но късната Римска империя след Константин се опита да бъде такава империя. После Карл Велики се опита да изгради отново тази идея за цивилизация, която е по-щедра, толерантна, и ще може да живее заедно и да постигне консенсус без насилие, въпреки че интересите на държавите в нея винаги ще са различни”, расъждава режисьо­рът.

 

Легендарен фестивален лъв

Наградата на София ще бъде добавена към пребогатата колекция от отличия на големия режисьор, сценарист, продуцент и автор. Полският титан е спечелил повече от 65 приза от събития по цялото земно кълбо. Той е легендарен фестивален лъв и редовно е бил сред звездите на най-престижния европейски кино форум в Кан. На Лазурният бряг Зануси е бил номиниран за “Златна палма” три пъти и два пъти е печелил наградата на журито. Той е добре приет от критиците и ценителите от двете страни на океана и в процъфтяващия арт свят на Азия. Зануси е автентичен космополитен творец.

 

За него

Вдъхновение за цяло поколение млади филмови творци

Филми като “Структурата на кристала”, “Хипотеза”, “Семеен живот”, “Зад стената”, “Спиралата” и много други превърнаха Зануси в едно от водещите филмови имена на континента. Но неговият размах е глобален, а историите, които разказва са универсални и могат да докоснат съзнанието и душата на всеки човек, независимо от неговите обстоятелства. Той разбира езика на киното и говори на всички ни. Кшищоф Зануси е важно вдъхновение за цяло поколение млади филмови творци.

Томас Винтерберг, режисьор, сценарист и продуцент

 

Изтънчен познавач на човешката душа

Зануси заслужено е смятан за един от най-интересните автори в света на европейското кино. Гледала съм много от филмите му от 70-те години до днес и съм безкрайно впечатлена от образите, които той поставя пред очите на зрителя. Той работи изключително добре с актьорите и резултатът е неподправено изкуство, искрено и интимно. Зануси е изтънчен познавач на човешката душа и анализатор на човешката психика. Киното му е обогатило нашето познание за изкуството и света.

Жулиет Бинош, актриса

 

Един от двигателите на европейското кино

Кшищоф Зануси е един от двигателите на европейското кино и е направил много, много качествени и внушителни произведения. Той казва, че истинският артист никога не принадлежи само на една страна и е напълно прав, но полското кино дължи безкрайно много на неговото творчество. Неговите филми могат да се гледат във Варшава и в Уругвай и да имат същия изключителен ефект. Зануси притежава дисциплина, работна етика, които съчетава с възхитително въображение.

Марк Кърмоуд, филмов критик

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети