На 21 август 2019 да почерпят

Българин стана 7-и на световното по плуване

Испания прати военен кораб в Лампедуза, за да ескортира съд с мигранти

Сирийската армия блокира турски наблюдателен пункт

Роман Безяк: „Лудогорец“ е фаворит, но „Марибор“ не е за отписване

ТЕЦ „Бобов дол“ изгаря по 93 тона боклуци на денонощие

Русия показа най-новия си разузнавателен дрон (ВИДЕО) „Алтиус-У“ се управлява чрез спътников канал

Орлин Павлов в дует с Михаела Филева Записват песен към филма „Завръщане”

Хеликоптер се разби в Гърция, загинаха трима души

Сълзотворен газ, палки и водни оръдия срещу кюрдски демонстранти в Турция

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

Беларускиня с дебют в каяка за България

Меркел: Търсим решение за ирландската граница, без преразглеждане на споразумението за Брекзит

Втора клада под „Струма” готова да лумне всеки момент Планина от пластмаси продължава да е струпана на метри от обгорелите колони

Бундесбанк: Разликата между „старите” и „новите” членки на ЕС намалява

Кърлежи сеят зарази в Търновско

Три случая на лаймска болест (б.а.борелиоза) и един случай на марсилска треска са регистрирани през юли във Великотърновска област. Това става ясно от данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в старата столица.

Санитарните инспектори уточняват, че и двете заразни заболявания се предават чрез кърлежи. От здравното ведомство предупреждават, че сега е сезонът на кърлежите и при ухапване да се търси  навременната медицинска помощ. Ранните симптоми на Лаймската болест включват висока температура и втрисане, главоболие и др. Оставена без лечение, признаците на болестта прогресират като се проявяват в ставите, сърцето, лимфната система и централната нервна система. Заболяването е лечимо, ако се хване навреме с точна диагноза, като се назначава антибиотична терапия.

„И трите случая са потвърдени чрез клиничната картина и лабораторни изследвания“, коментира д-р Ирина Млъзева, директор на „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

Инспекторите допълват, че ако лечението при Лаймска борелиоза се забави или е неадекватно, може да доведе до сериозни и трудно лечими или нелечими последствия. Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване и възниква след ухапване от заразен кърлеж. Треска, обрив, температура до 40 градуса, мускулни и ставни болки и характерно тъмно петно на мястото на ухапването, са симптомите на болестта. Заболяването протича по-тежко при възрастни пациенти, а възможните усложнения са енцефалит, възпаление на на зрителният нерв,автоимунна анемия, дихателна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, мозъчен инфаркт (инсулт), кома, септичен шок и мултиорганна недостатъчност.

През предходния месец в областта са регистрирани 142 случая на остри заразни заболявания Най-разпространени отново са били с дял от 45.07% . Чревните инфекции през юли 2016 г. са 73 или почти двойно спрямо предходния месец, когато са регистрирани 46 случая. Традиционно най-много боледуват бебета и децата от 1 до 4 години и във възрастовата група от 5 до 9 години. Най-много случаи на чревни инфекции е имало в общините Горна Оряховица, Велико Търново и Стражица. Варицелата се нарежда на второ място от общия брой на заболелите от заразни болести. 55 случая на варицела са засечени през миналия месец, като най-много са във Велико Търново.

През юли са извършени 98 проверки по противоепидемичния режим в обектите, подлежащи на контрол. За констатирани пропуски в противоепидемичната дейност са издадени 3 предписания. Проверени са 96 обекта за тютюнев дим.

В кабинет по безплатно и анонимно консултиране за СПИН са консултирани и изследвани общо 67 жители на областта. От тях 59 са били мъжете и 8 жените, във възрастовия диапазон от 16 до 67 г.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.