Къртица на ЦРУ внедрена при Путин (обзор)

Срещата между Доналд Тръмп, Сергей Лавров и Сергей Кисляк през май 2017 г., на която се предполага, че US президентът може да е компроментирал топ шпионина на ЦРУ.

Вашингтон изтеглил агента си от Москва през 2017 г.

Без да иска, Тръмп застрашил шпионина

Разкрил намесата на Кремъл в US изборите

Cвой агент на висок пост в администрацията на Кремъл имало ЦРУ, той е имал достъп до президента Владимир Путин и дори е снимал документи на бюрото му. Шпионинът бил особено ценен и дори предоставил данни за намесата на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г., но е бил изведен от Русия през 2017 г., поради опасения, че може да бъде разкрит след споделена случайно от Тръмп поверителна информация.

За внедряването на US шпионина съобщи в. “Ню Йорк таймс”, без да разкрива самоличността му. Руски медии обаче твърдят, че става въпрос за Олег Смоленков - сътрудник в администрацията на Кремъл.

Според “Ню Йорк таймс” руснакът бил вербуван преди десетилетия и подготвен за средно ниво държавен служител, но започнал бързо да напредва в държавния апарат в Русия. И накрая попаднал на влиятелната позиция в Кремъл с достъп до Путин. Когато Вашингтон започнал да подозира, че Русия се опитва да саботира президентските избори в САЩ през 2016 г., шпионинът се превърнал в най-важния за ЦРУ. Твърди се, че той е донесъл, че Путин е свързан с хакерската атака срещу сървъра на Демократическата партия на САЩ, разбулил компрометиращи съобщения за лагера на тогавашната кандидатка за президент Хилари Клинтън. Освен това разкрил и че Путин лично е ръководил намесата в US изборите в подкрепа на Доналд Тръмп. Информацията, получавана от къртицата на ЦРУ, била толкова ценна, че тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренън изготвял специално засекретени доклади за президента Барак Обама, вместо да ги включва в традиционните брифинги за държавния глава, твърди “Ню Йорк таймс”.

По това време, заради естеството на споделяните от шпионина данни, ЦРУ решава да не рискува той да бъде разкрит и му предлага да го изтегли от Русия. Тогава обаче руснакът отказва, което накарало Вашингтон да се усъмни дали не е двоен агент.

Няколко месеца, след като Тръмп встъпва в длъжност, той провежда в Овалния кабинет среща с руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Москва във Вашингтон Сергей Кисляк. По време на разговорите Тръмп споделя класифицирана информация, детайли от които биха могли да издадат агента на ЦРУ. Това принуждава Вашингтон да изтегли агента си.

 

Кремъл определи разкритията като измислица

Смоленков бил служител на нисък пост и бил уволнен

Отричат да е имал достъп до Путин

Кремъл омаловажи разкритията на US медии за къртица на ЦРУ в Кремъл, като ги определи като измислица, предаде Ройтерс.

От администрацията на руския президент заявиха, че са имали служител на име Олег Смоленков (за когото се смята, че е шпионинът), който обаче е заемал не е особено важен пост и е бил уволнен някъде през 2016-2017 г.

“Вярно е, че Смоленков е работел за президентската администрация, но е уволнен преди няколко години. Неговата позиция не е била на висше ниво”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той допълни, че Смоленков не е имал достъп до президента Владимир Путин и отказа да коментира дали той е бил американски шпионин. “Не мога да го потвърдя. Не знам дали е бил агент”, каза Песков.

И допълни: “Всички тези спекулации в US медиите за това кой кого е изтеглил спешно и кой кого е спасил и така нататък - това е повече в жанра на измислиците, на криминалните романи”.

Външният министър Сергей Лавров пък каза, че никога не е чувал за Смоленски. “Никога не съм виждал този мъж, не съм се срещал с него и не съм следил кариерата и придвижването му”, коментира Лавров.

 

Бяга през Черна гора

Живее в имение в САЩ за близо 1 млн. долара

Сътрудникът в администрацията на Кремъл Олег Смоленков, за когото се твърди, че е внедрената при президента Владимир Путин къртица на ЦРУ, съпругата му Антонина и трите им деца заминават на почивка в Черна гора през юни 2017 г. и оттогава следите им се губят безследно.

Изчезването на Смоленков не бе коментирано от руските власти. Името му се появи в публичното пространство чак две години по-късно в информация на Си Ен Ен за американските шпиони зад стените на Кремъл.

Междувременно в. “Вашингтон пост” открива информация за продажбата на 5 юни 2018 г. а къща в град Станфорд, в US щата Вирджиния, на стойност 925 000 долара на Олег и Антонина Смоленкови. Площта на къщата е 760 квадратни метра, разположена на парцел с площ 12 декара. Има сериозни основания да се предполага, че именно това е новият дом на семейството на къртицата на ЦРУ, за когото се твърди, че е изведен от Черна гора дегизиран.

Коментари

Задължително поле