Лавров: Европа е избрала пътя на война с Русия

Европа избра пътя на война с Русия, но в същото време Москва трябва да постигне целите си, които са „по-благородни в сравнение с европейците“. Това каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещение в 201-ва руска военна база в Таджикистан. Текстът на речта е публикуван на сайта на Министерството на външните работи на Руската федерация.

 „Що се отнася до Европа. Нашата концепция за външна политика е, че Европа е избрала пътя на война с нас. Ние, разбира се, не ни е грижа да живеем с тях „рамо до рамо“. Те си искат чуждото, а ние своето", добави Лавров.

Според Лавров, за разлика от САЩ, Русия винаги е била гостоприемна към всички народи, Москва „никога не е искала чуждото“.

"Наскоро руският президент Владимир Путин каза колко етнически групи и съответно езици имаме. Зашеметяващи, колоритни, ярки танци и песни. Те не успяха да "настроят" малките нации на държавно образуващия руски народ", каза още Лавров.

„Първо, виждаме провокации, че те „идват при нас от чужбина“. Второ, през последните години (да, вероятно от времето на Съветския съюз) имаме мощен генетичен код. Ние сме единен, многонационален народ”, заяви Лавров.

„Опитваме се въз основа на материални гаранции, които нашите въоръжени сили дават „на място“ под формата на нашите отбранителни действия, подготовка за всяко развитие на събитията (особено сега в периода на специална военна операция), в допълнение към стъпките, да защитаваме родината, нейната чест, достойнство и бъдеще. Въз основа на тези постижения правим всичко, за да няма несправедливост в света. В много отношения даваме пример“, завърши Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия