На 14 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за събота, 14.12.2019

Шофьорът, блъснал 2 деца в София: Карах бавно, минавах на зелено

Тръмп: Импийчмънтът е измама

Игор Додон: България и Румъния са готови да пропуснат руски газ до Молдова, ако транзита през Украйна спре

Триумф за Джонсън, Брекзит на хоризонта (обзор)

Дете е починало, след като е било блъснато от кола на столичен булевард, друго е в болница

Джип се удари в „Голф“ след обратен завой и блокира булевард „Цар Борис III“ в София

Неизвестен откри огън по пешеходци в Торонто

Борис Джонсън призова страната към единство след разделенията, предизвикани от Брекзит

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Камарата на представителите гласува следващата седмица импийчмънт на Тръмп

Министър Петя Аврамова: Климатичните промени са причина за водния режим в Перник

Свалят чиновниците от колите на НСО Повод е катастрофата с кола на НСО, която закарала до дома му секретар на Румен Радев

„Алкомет“ с приз в класациятa на True leaders

Лампази на кило Заради генералите извън армията, званието стана диагноза

Наскоро кабинетът прие промени в постановление №184 на МС от 2012 г., които минаха без много шум. А въпросното постановление отключи хаоса с висшите военни звания. То разреши да се раздават на килограм. Сульо и пульо, не се извинявам за израза, вече може да стане генерал, стига да е на работа в МВР, някоя от спецслужбите или другите структури, посочени в документа. Изглежда всеки от улицата може да сложи сърмени пагони. Постановлението привежда в съответствие категориите на служителите от МВР и ДАНС от резерва със званията на военнослужещите. Поправките прибавят към Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ на Министерство на правосъдието, откъдето не бягат затворниците, които не са поискали, ДКСИ, Бюро по защита при главния прокурор още ДАР и ДАТО. Все институции – мераклии да плодят генерали като диви зайци. Спомняте ли си пророческите думи в монолога на Големанов от едноименната пиеса на Ст. Л.Костов: „Партията може да остане без членове, но не и без кандидати за министри.“ Мисля си, че България някой ден може да остане без армия, но без мераклии за генерали – никога.

В законите за спецслужбите понятието „резерв“ не съществува. А самият Закон за резерва е категоричен, че само униформените от Въоръжените сили, след като се уволнят, запазват званията си. А във Въоръжените сили не влизат нито МВР, нито НСО, нито ДАНС, нито ДАР нито ДКСИ, нито останалите … тути кванти. Управляващите би следвало да знаят, че в ЗОВС е посочена структурата съставните части на Въоръжените ни сили. А за да се знае, трябва да се чете. Необяснимо как правителството променя закони чрез постановления? Което води до смехотворни ситуации. Според документа главният секретар на ДАТО- службата, която подслушва и проследява престъпния контингент, се приравнява на най-високото звание в армейската йерархия у нас – четиризвезден генерал/адмирал/. Боже, дали да не се прекръстя! Досега на тази длъжност в ДАТО беше жена, сега е вакантна. А служебните функции са чисто административни. На четиризвезден генерал е приравнена и длъжността на главния секретар на МВР. Не е ли абсурдно, тъй като в държавата (а не територията) България по Конституция и закон четиризвездният генерал трябва да е един- не може да има друг. На тази длъжност с това звание е началникът на отбраната. Вижте биографията на ген. Андрей Боцев, за да е ясно след колко години армейска служба в бойните части, след колко занятия, учения и стрелби, колко войска е командвал, за да достигне едва …до първото си генералско звание.

Досега единствено президентът Радев не е нарушавал закона при производството на висши офицери. Петър Стоянов направи Димо Гяуров шеф на външното разузнаване и от редник го повиши в полковник, а след година и в генерал. Шампион по гафове обаче е Росен Плевнелиев. Най-комичната ситуация бе, когато титулува в служебния кабинет на Марин Райков новия МВР-шеф Петя Първанова като генерал. А дамата идваше от административна дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“. Ами конфузът с назначението на Ангел Антонов за шеф на НСО? Удостоиха го с лампази незаконно, за да заеме длъжността. А той въобще нямаше право на генералска униформа, след като идваше от МВР, което е цивилна структура. Военният закон е категоричен, че за да станеш офицер максималната възраст е 40 г.- Антонов не отговаряше и на това условие.

Ами как Царя направи Нонка Матова генерал. Мотивите бяха: големи спортни заслуги. Никой не ги отрича. Но да не би сърмените пагони да ги правят по-бляскави. По тази логика Христо Стоичков би следвало да е маршал най-малко. Не знам в друга държава по – безпринципно да се раздават генералски звания.

Абсурдите нямат край. Законът за резерва е ясен- който иска да има звание, трябва да кандидатства по регистър за вакантните длъжности. Да се яви на конкурс и медицински преглед, да го одобри комисия и да сключи договор с МО за служба в платения резерв за 5 г. Кой от горните казуси отговаря на тези условия – никой. Ето още едно беззаконие. Следва и друго. Длъжностите, които могат да се заемат в резерва са посочени в МЗ № ОХ-541/07.08.2012г. Обявените длъжности за офицери са общо 14 – за пехотата са 5, за ВВС са 8 и за ВМС е 1. От тези 14 длъжности 13 са за капитани и 1 за майор. Няма дори за подполковници, да не говорим за генерали. А кабинетът ги нарои като марокански скакалци. В армията, за да станеш генерал, трябва да си служил дълго. Да си завършил военно училище и поне две военни академии. Да си командвал взвод, рота, батальон, бригада, вид въоръжени сили и т.н. Не може да прескачаш стъпалата в йерархията, когато ти скимне. Не твърдя, че няма изключения, но такъв е принципът и той се спазва. Такова хайдушко кичене с генералски пагони на хора от структури извън отбраната, не е било. Болно е, защото така генералското звание девалвира. Ерозията е очевидна. Според постановлението всички зам.- директори на главни дирекции в МВР, директорите на дирекции в главните дирекции, командирът на СОБТ, директорите на дирекции и т.н. са генерали от резерва. Ами те сигурно са 2 пъти повече от армейските. Обидно. Вижте колко е либерален законът за МВР. За да станеш главен секретар, се искат 10 г. служба в системата, от които 5 на ръководна длъжност. Ръководна длъжност се счита и началник сектор, началник група и ставаш главен секретар. И хоп- окичват те с пагони на четиризвезден генерал. А МВР няма право на военни звания.

 

Загиналите капитани на МИ-17 имаха 27 г. служба

Известно ли е на управнците ни, че великият българин и военачалник Владимир Вазов, който превзема Люлебургаз през балканските войни, не получава генералско звание. Удостоен е чак след една от победите му при Дойранското езеро през ПСВ. А властта сега превърна славното генералско звание от повод за гордост в диагноза за присмех. Двамата пилоти от авиобаза Крумово, които загинаха на 9 юни т.г. бяха капитани след 27 г. служба в армията! Посмъртно бяха повишени в чин „майор“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. С две думи, нищо ново – плащат „генерално“ с нашите пари на своите верни „хранени генерални хора“. Покрай парите раздават си също нова шарена перушина по шлемовете – боили, кавхани, багаини, генерали, адмирали. А народът български мизерува.

  2. Armiqta ni pazi ot vun6en vrag i moje i s po malko generali da go pravi , dokato osnovnata zada4a na MVR e da pazi upravlqvashtite ot narodnata lubov i za tova trqbvat mnogo verni generali. A te ne trqbva da zabravqt koi i kak gi izdignal po zvanie.

  3. Затова пък ефрейторите станахме кът.

  4. Живеят си в София,вярват си,не по-малко смешни от Македонците…този път трябва да се извърви някак си

  5. Николай Колев, приятелю! Още ли жалиш, че като шеф на “Великото” медицинско управление на БА, не стана генерал? А колко колеги военни лекари прецака, спирайки им рапортите за военните болници? Мухлясала военно лекарска мумия, отивай да спиш.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.