Лана Дел Рей: Старата музика ме възбужда

Певицата сменя мрачните тонове с парти настроение

Преди около два месеца се съблякох гола близо до знака на Холивуд в Лос Анджелис и пях с цяло гърло. Не беше нищо наистина лудо и скандално, но си беше прекрасно преживяване. Е, няма и да споделя сега всички детайли. Само ще кажа, че танцувах близо до буквата H

Никога не съм знаела каква съдба ще има моята музика и особено притеснена бях около първия ми албум. Критиците бяха малко разделени и това до известна степен разклати земята под краката ми. Но сега, след няколко издадени записа, се чувствам много, много по-спокойна и уверена в себе си

Не искам моята музика да бъде просто някакъв маркетингов продукт, който просто трябва да се продаде и след един сезон на слушане да се забрави и да отплува в небитието. Аз желая да оставя след в културния пейзаж, да бъда запомнена и да правя музика, която да се слуша от хора от всички поколения и култури. Музиката е универсален език

Лана Дел Рей е една от най-успешните млади изпълнителки в САЩ. От години тя се изявява като певица, текстописец и модел. Музиката на Лана Дел Рей е известна със своето носталгично и филмово звучене, с препратки към различни епохи от историята на американската поп култура. Лана е особено запалена по естетиката и атмосферата на 50-те и 60-те години на XX век.

Родена и отраснала в Ню Йорк,Дел Рей започва кариерата си през 2005 г. и за първи път получава световно внимание през 2011 г.,когато музикалното и видео за сингъла Video games стаВА интернет сензация.Албумът на Дел Рей Born To Die става петият най продаван албум през 2012 г. През лятото тя пусна новия си продукт - „Lust for Life“, който има по-оптимистично и купонджийско звучене и бележи творческа промяна за Лана.

- Лана, феновете на твоята музика са във възторг от новия албум “Lust for Life”, какво е усещането да се завърнеш?

- Чувствам се прекрасно. Наистина съм въодушевена, вдъхновена и възбудена. Този път работих и с много други артисти, с много колаборатори, както обичам да ги наричам и съм изключително щастлива, че мога да споделя новата си музика с тях. Интересът на феновете също ме зарежда с позитивна енергия, аз силно вярвам в силата на положителната енергия и на доброто, а когато публиката харесва моята музика и си купува новите ми албуми това със сигурност е сигнал за мен, че нещата в света не са чак толкова зле, че се случват и хубави неща. Страшно се радвам на цялата ситуация, признавам си и не искам да звуча като някоя самодоволна поп-кукла, която си мисли, че е в центъра на Вселената, че всичко се върти около нея и хората са длъжни да оценяват високо нейното творчество. Не, аз не съм този човек, аз не съм такъв вид артист. Дори не бих казала, че подобни хора заслужават да бъдат наричан артисти. Но аз наистина се старая да бъда човек на творчеството и музата, на вдъхновението и естествените стимули за създаване на музика. Не искам моята музика да бъде просто някакъв маркетингов продукт, който просто трябва да се продаде и след един сезон на слушане да се забрави и да отплува в небитието. Аз желая да оставя след в културния пейзаж, да бъда запомнена и да правя музика, която да се слуша от хора от всички поколения и култури. Музиката е универсален език.

- Много слушатели и критици откриха отгласи и влияния от 70-те години в новия албум. Иска ли ти се понякога да си била жива и активна по онова време?

- Да! Обожавам 70-те години на миналия век. Също така съм влюбена и в 50-те години. Направо съм влюбена в миналото, старата музика ме възбужда, носталггията е важен ресурс на вдъхновение за мен. Знам, че в момента е модерно да си ретро, да правиш ретро препратки, да изграждаш мостове към миналото с творческите продукти, които създаваш, но при мен влечението към старите и отминали епохи е автентично и органично. Извира натурално в душата ми, не е някакъв калкулиран, корпоративен ход.

Ретро музиката от южна Калифорния е страхотна, особено The Eagles. Обичам ги и винаги съм в режим на търсене на хора като тях, на мелодии и звуци, които да напомнят на епохата.

- В новия албум ти възпяваш свободата, празнуваш моментите, в които просто ти идва да махнеш всичките си дрехи и да пееш с цяло гърло. Кога за последно направи подобно нещо?

- Понякога животът действително имитира изкуството – преди около два месеца имах една такава ситуация, в която се съблякох близо до знака на Холивуд в Лос Анджелис. Не беше нищо наистина лудо и скандално, но си беше прекрасно преживяване. Е, няма и да споделя сега всички детайли. Само ще кажа, че танцувах близо до буквата H.

- Така ли прекарваш романтичните си вечери?

- Е, не чак всяка вечер. Но имам един приятел, който живее наблизо...

- Изглежда в новия албум имаш драматично различен подход и правиш отбивка от досегашното си творчество в идеен и естетически план. “Lust for Life” е много по-позитивен и оптимистичен от “Born to Die”. Как се случи тази промяна?

- Промяна – харесва ми тази дума. Мисля, че при мен става въпрос за развитие и артистична еволюция. Мелодията, която създавам се трансформира и пораства, съществува в режим на преход. В последно време се забавлявам повече от преди докато записвам песни. Може би това се дължи и на факта, че този път поканих доста изпълнители да ми помогнат при създаването на албума.

Но албумът отразява и мястото, на което се намирам сега в личното си житейско пътешествие. Сега просто съм на различно място от преди и е нормално да създавам различно изкуство. Никога не съм знаела каква съдба ще има моята музика и особено притеснена бях около първия ми албум. Критиците бяха малко разделени и това до известна степен разклати земята под краката ми. Но сега, след няколко издадени записа, се чувствам много, много по-спокойна и уверена в себе си.

- Преди време беше казала, че връзката между Йоко Оно и Джон Ленън е твоят романтичен идеал. Така ли е още?

- Не, вече не бих определила тяхната връзка за мой идеал. Но в определени моменти чувствах някаква връзка към Йоко Оно, а отделно винаги съм била огомен фен на Ленън и останалите от “Бийтълс”.

- В последно време често говориш за това какъв човек искаш да бъдеш. Какво имаш предвид?

- Има цели в живота – искам да бъда честна, способна, красива и стабилна. В бъдеще виждам себе си като омъжена майка със семейство и здрави корени. Разбира си, очаквам и планирам да се забавлявам още много.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта