Латвиец пробвал да източи близо 80 000 лв. от бургаско училище

Млад латвиец ще бъде съден във Варна за пране на пари, придобити чрез компютърна измама, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура.

28-годишният Янис Ч., който чака процес зад решетките, престъпил закона в периода 30 ноември - 7 декември 2016 г., като опитал да източи 79 885 лв. от сметката на бургаско основно училище. Чужденецът пристигнал във Варна седмица по-рано и регистрирал фирма "Сиааболинс" ЕООД със седалище в кв. "Чайка".

Адресът бил предоставен на подсъдимия от лице на име Вася. Самият Янис нощувал в различни хотели без да се регистрира, като стаите наемал негов познат. Латвиецът разкрил няколко банкови сметки, по които Вася и друг съучастник трябвало да му преведат парични суми, така че произходът им да изглежда законен. На 30 ноември Янис внесъл 20 лв. по една от фирмените си сметки и сключил договор за онлайн банкиране.

Макар че дружеството му не развивало никаква дейност, седмица по-късно в сметката влезли 79 885 лв., преведени уж по фактури от бургаско училище. Трансферът бил осъществен чрез монтиране на зловреден софтуер на школския компютър. Системата му да интернет банкиране блокирала, а на монитора се появило съобщение "Профилактика на системата за 2 часа".

След като крупната сума постъпила в сметката му, Янис опитал да я изтегли. На каса в банката обаче му дали само 2000 лв., а за остатъка поискали да направи заявка. Латвиецът бързал и затова пробвал да се добере до сумата чрез обменно бюро, където заявил желание да купи евро за 70 000 лв. чрез интернет банкиране. След като му отказали, отишъл в друг офис на същата банка и опитал да дръпне сумата оттам.

По това време обаче в бургаското училище разбрали, че профилактиката е менте и без електронен подпис са източени средства от сметката им и оспорили превода. Банковите служители във Варна забавили Янис, докато пристигне полиция и му щракне белезниците. Ако съдът го признае за виновен, чужденецът може да бъде наказан с лишаване от свобода от 3 до 12 г. и глоба от 20 000 до 200 000 лв., уточниха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България