Латвийските служби са разпитали евродепутатката Татяна Жданока за връзки с Русия

Татяна Жданока

Латвийските служби за сигурност са започнали разследване за предполагаеми връзки на евродепутатката Татяна Жданока с руската Федерална служба за сигурност (ФСС), предаде БТА.

В телевизионно предаване, излъчено снощи, Жданока потвърди, че е разговаряла с представители на латвийските служби за сигурност, но отбеляза, че е обещала да не оповестява съдържанието на разговора.

Жданока, която е член на Европейския парламент от 2004 г. и която понастоящем не е част от нито една парламентарна група, отхвърля твърденията, че има контакти с руската ФСБ.

Друг водещ представител на нейната партия, "Руски съюз на Латвия", също бе разпитан от властите.

ДПА припомня, че се появиха медийни публикации, в които се твърди, че Жданока е била вербувана от руската тайна служба, за да насажда проруски настроения в балтийските страни. Според медийни публикации евродепутатката, която неведнъж е отстоявала проруски позиции, е била ръководена от двама агенти от 2004 до 2017 г., като имало изтекли имейли, доказващи това.

Агенцията отбелязва, че латвийските власти в известен смисъл нямат много какво да направят, тъй като въпросната имейл кореспонденция датира отпреди 2016 г., а в периода пред 2016 г. да подкрепяш чужда страна не е било наказуемо действие по латвийското право.

Европейският парламент започна разследване във връзка с твърденията за връзки на Жданока с Русия. В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите изразиха "абсолютното си възмущение и дълбокото си безпокойство във връзка с продължаващите опити на Русия да подкопава демокрацията в Европейския съюз".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа