Левицата спечели властта в Норвегия

Бъдещият премиер на Норвегия Йонас Гар Стьоре (на снимката) пое поста начело на Работническата партия от Йенс Столтенберг през 2014 г., който тогава стана генсек на НАТО.

Край на ерата на Желязната Ерна

Фокусът на кампанията бе върху петрола и газа

Новото правителство ще работи за намаляване на вредните емисии

Лявата опозиция в Норвегия, водена от Работническата партия начело с Йонас Гар Стьоре, победи на парламентарните избори и сложи край на осем години управление на десницата, предаде Ройтерс.

“Очаквахме, надявахме се, работихме толкова здраво и сега можем най-накрая да кажем: Постигнахме го”, заяви пред симпатизанти Йонас Гар Стьоре, който се очертава да е бъдещ премиер на страната.

Преброяването на бюлетините след вота в понеделник показва, че Работническата партия и още четири други лявоцентристки партии се очертава да получат общо 100 депутатски кресла в 169-местния парламент. Досега те имаха 81 места.

Възможно е и правителство на Работническа партия с още само две формации - Партията на центъра и Социалистическата лява партия, които ще имат общо 89 места.

Гар Стьоре вече обяви, че неговото правителство ще се фокусира върху намаляване на въглеродните емисии, но подчерта, че отхвърля каквито и да е ултиматуми относно енергийната политика, която ще води.

Консервативната досегашна премиерка на Норвегия Ерна Сулберг, наричана Желязната Ерна заради твърдата си политика, призна поражението си. По време на управлението си тя разшири разработването на петролните находища, намали данъците и се постара да направи държавната администрация по-ефикасна.

Основата част от предизборната кампания бе фокусирана върху петрола и природния газ, благодарение на които Норвегия стане една от най-богатите страни в света. Но страховете от климатичните промени поставиха бъдещето на отрасъла под въпрос. В него пряко заети са над 5% от работната сила, а делът му в норвежкия износ е над 40%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа