„Левски“ пренаписва историята си

Учредителен протокол доказва, че „Левски“ е създаден през 1911 година. Това стана ясно на специално организирана пресконференция по повод предстоящото откриване на клубния музей на „сините“. Събитието е планирано за 2 октомври от 19.14 часа, когато привържениците на столичния гранд ще могат да видят историческия документ.

„Да, има такъв протокол №1 от 1911 година – призна Илия Христов, председател на сдружението „Сини сърца“. - Сдружението го притежава, но ще го покажем на самото откриване на клубната експозиция. Само в този ден той ще бъде изложен, защото не е в най-доброто състояние. Там пише, че „Левски“ е основна на 10 май 1911 година съгласно учредителния протокол.“

Христов допълни, че експозицията е изградена със средства, събрани от „Сини сърца“.

„Не обичам да влизам в такива спорове кой е най-стар, кой е най-велик, но „Левски“ има изключително драматична история. Идеята за клубна експозиция дойде с издаването на книгата, посветена на 100-годишнината на клуба, излязла през 2015 година.

Експозицията е изградена само и единствено от средства, събрани от сдружението. Идеята на музея е не само да показва успехите на клуба, но и да възпитава. Да се вижда левскарския дух. Това, което наблюдавахме вчера (б.а сряда) в Балчик,а и преди това на стадион „Славия“, не е „Левски“, това не е публиката на „Левски“. Сдружението не подкрепя такива действия, които уронват престижа на клуба.“

Процесът по изграждането трае 3 години, а основен принос за него има и Борислава Кръстева, куратор на експозицията. Тя е работила с подобна изложба за „Ювентус“, откъдето е черпила идеи за създаването на историческия кът на 26-кратните шампион.

Коментари

Задължително поле