"Левски" увисна със страшна сила

"Левски" набра свръхзвукова скорост по най-тъмната магистрала в почти 106-годишната си история. След 2-3 дни надежда за спасение и хипер ентусиазъм, дойде ред на празен поглед в табелата "Фалит".

"Сменете си собственика и ще помогнем", призова клуба Бойко Борисов, който не само никога не отричал любовта си към "сините", но и сам се е наричал „болен левскар“.

Но последният ден на извънредното положение в България даде старт на такова на "Герена". Не кой да е, а лично на Борисов се поднесоха акциите на тепсия и то именно от Васил Божков - бизнесмен, сдобил се с 11 обвинения от прокуратурата в последните месеци.

Шах и...? Корифеят в правото проф. Огнян Герджиков дори обяви премиера за собственик на "Левски" според закона за джиросването на акциите като обяви - няма конфликт на интереси с държавната му длъжност.

До редакционното приключване на броя на "Труд" премиерът не коментира казуса. От негово име спортният министър Красен Кралев обяви, че за подобна "сделка" е нужно съгласието на двете страни. А Генерала не го дава. Мнението на проф. Герджиков е различно.

Къде е заровено кучето? И как ще се изтълкува получаването на каквото и да било от Борисов, в случая акции, макар и от дружество в дългове от потърсилия убежище в Дубай бизнесмен?

Тъмата на "Герена" започна да се спуска със страшна сила. Историята помни как Силвио Берлускони като премиер на Италия направи от "Милан" хегемон в световния футбол. Паралелите обаче явно са неуместни.

Какво е в "Левски"? Никой не знае дали има подводни камъни в джиросаните акции, а предположенията са всякакви. Най-страшното от тях - Божков е записал като заем към свои фирми всички 25 милиона лева (а може би повече), налети в клуба за тази една година, в която управляваше „сините“. За подобен страховит вариант вещае изказването на бизнесмена, че е "готов да продаде "Левски" на сериозна компания, ако такава се появи“. Или с други думи само одит би казал днес какви точно са задълженията на дружеството. А думите на Божков, че би върнал акциите "там, от където съм ги взел", слагат стрелката в посока Министерски съвет.

Интригата на заформилата се пред очите на цялата държава сага се засили след публичното обвинение на собственика на "Нове Холдинг" към Борисов, че е виновник за очакван фалит на "сините". Така той опита да настрои феновете срещу първото лице в държавата, защото на запорираните от прокуратурата сметки на компаниите, които ръководи не се позволява да издържат „синия“ тим. Премиерът отвърна лаконично преди пет дни, че не се обяснява на обвиняеми.

Изведнъж се оказа, че длъжниците не жалят "Левски", а желаещите да спасяват давещия не излъчват финансов респект. Оформя се и абсурд като в популярния лаф за надценен играч пред трансфер – „голяма работа е, но … вземи го ти“.

Ексцентрикът Тити Папазов още е на картата като опция за излизане от тупика. Появи се и нов играч, предизвикващ недоверие - едва 20-годишният Венцислав Манчовски, председател на управителния съвет на "Жи Пи Груп". Баскетболният треньор е с видимо понижен тонус, усещайки вероятно че има вариант и да е бил употребен за дубайския план.

Акциите, джиросани на 8 май - далеч преди тура за овации на Тити по телевизиите. Младежът Манчовски обещава "финансово подобряване за 2-3 месеца".

Нито една от двете опции обаче не може да стопли "синия" фен, който свикна за акциите на любимия му отбор да се разнасят като пазарска чанта по света и у нас. Всъщност последният човек, официално купил "Левски" срещу пари, е руснакът Майкъл Чорни от Томас Лафчис през 1998 година.

На "Герена" имат една отколешна мечта - да не минат по пътя на ЦСКА, обявил несъстоятелност през 2016-а. Отиване в аматьорския футбол няма да отстрани дълговете, а само ще ги отложи до завръщането в професионалния футбол.

Мнозина фенове не искат модел "Бащица", както и вземане на чужд лиценз с тире. Вариант пред "Левски" и Бойко Борисов може да е създаване на напълно нов клуб "без тирета". И новото търговско дружество, подобно на ЦСКА да получи "уайлд кард" за Първа лига. Нещо съвсем реално предвид информациите за куп фалити на професионални отбори по време на пандемията.

Почне ли на чисто, такъв "Левски" би бил една от най-апетитните хапки за бизнеса ни. Разбира се, това са само варианти, докато часовникът на бомбата върви на 1 месец обратно броене.

Датата 13 май ще остане в историята на България. И заради края на извънредното положение, и заради "Левски". "Синият" автобус "лети" с повредени спирачки по мрачната магистрала, а в нейния края се крие неизвестността.


В рамките на 310 дни: Грандът влиза три пъти в Министерски съвет

В рамките на само 310 дни темата „Левски“ на три пъти влезе Министерски съвет. Първият случай бе през лятото на миналата година. На 8 юли премиерът Бойко Борисов свика спешна среща между босовете на грандовете. На нея се явиха Георги Дамусчиев, един от собствениците на „Лудогорец“, Гриша Ганчев от ЦСКА, а „Левски“ бе представляван от Васил Божков. Именно това бе и първият случай, в който бизнесменът публично застана зад „сините“, след като по-рано през годината официално мажоритарният дял поне на хартия бе прехвърлен на Георги Попов, вицепрезидент на „Нове Холдинг“. На въпросната среща между водещите ръководители бе обещан феърплей в мачовете..

През януари привърженици на „Левски“ също прекрачиха прага на кабинета на Борисов. Представители на различните фракции обсъдиха с премиера бъдещето на клуба. Тогава в прав текст лидерът на ГЕРБ изрази мнение, че най-добрият вариант е акциите да бъдат собственост на привържениците. Причина за тогавашната среща по оста привърженици-държава бяха проблемите на Божков със закона.

Във вторник, 13 май, ценните книжа на „Левски“ се озоваха пред входа на Министерски съвет, донесени лично от журналиста Сашо Диков.

„Получих информация, че няма проблем те да бъдат в премиера Бойко Борисов – обяви Диков по-късно през деня. - Топката вече е в него. Това, което зависеше от Божков, той го направи - да се смени собствеността. Да, има провокация, това е ясно.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ