Легендата Владимир Василиев ще ръководи журито на Балетната Олимпиада 2018

Eдинственият носител на Гран при ще отбележи във Варна 60 години на сцената

Балетната икона Владимир Василиев ще води журито на 28-ия Международен балетен конкурс във Варна. Танцовата надпревара е първа в света и без аналог като престиж. Фондация "Международен балетен конкурс Варна" отново събира цвета на балетния свят в морската столица в средата на юли 2018 г. Патрон на тазгодишното издание е Цвета Караянчева, председател на Народното събрание на Република България.

Шефът на журито Владимир Василиев е първият и единствен носител на Голямата награда на град Варна от първото издание на конкурса през 1964 г. Той ще отпразнува в града -домакин 60-та годишнина от началото на сценичната си дейност – така организаторите ще дадат шанс на почитателите да се приближат до неговата невероятна харизма и да научат някои тайни от създаването на ролите му, останали скрити за публиката.

Звездата на Владимир Василиев изгрява още след завършване на хореографското училище, което бързо го изстрелва до солист на Болшой театър в Москва. На 24-годишна възраст той поразява познавачите и балетната публика във Варна на Първия Международен балетен конкурс в света. Жури, председателствано тогава от великата Галина Уланова, му присъжда Голямата награда. Сред емблематичните роли на Владимир Василиев са незабравими образи в балетите „Спартак“, „Дон Кихот“, „Лешникотрошачката“, „Жизел“.

В журито на Варненския конкурс по традиция са поканени балетни авторитети, мениджъри на трупи и педагози от Франция, Куба, Китай, Корея, Русия, България, Япония, САЩ. В дните на танцовото състезание Фондация "Международен балетен конкурс Варна" дава на младите танцьори изключителна възможност да шлифоват танца си при световни майстори на класиката, характерния танц, импровизацията, съвременните стилове в рамките на Лятната академия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони