"Легия" прие Стоичков като свой

ВАРШАВА - Христо Стоичков е свикнал да бъде посрещан като футболен бог по света, но наистина остана впечатлен от Полша. Местният гранд "Легия" прие Камата и неговата "Златна топка" като свои на модерния си стадион. Именно там за първи път Стоичков представи своята биография "Историята" на чужд език.

Още от паркинга служители на "Легия" започнаха да се здрависват с кавалера на най-ценния индивидуален приз във футбола. Първата спирка бе на самия терен. Шефът на школата Яцек Зиелински връчи фланелка на отбора на Стоичков. И му пропомни история от преди 20 години. Бившият полски национал лично бил ангажиран да пази българската мегазвезда при гостуването ни в квалификация за Евро 2000. Нашите загубиха двубоя, който се игра именно на стадион на "Легия".

"Нямам добър спомен от този мач, затова предпочитам да се сещам за двубоите на ЦСКА срещу "Рух" (Хожув) в КЕШ - отвърна с усмивка Стоичков. - Впечатлен съм какво е направил клубът с арената си. Тя е прекрасен пример за България."

Визитата на Стоичков продължи с едночасова пресконференция и още точно 200 минути индивидуални интервюта с различни медии. Дори в Полша отчетоха, че никоя световна звезда не е показвала такова огромно уважение към журналистите. Предния ден Стоичков даде 15 интервюта в продължение на шест часа.

Фенклубът на "Барселона" във Варшава се оказа един от най-дейните в цяла Европа сред симпатизиращите на каталунците. Там вече беше страшно. Във ВИП зоната на стадиона дойдоха стотици, а впечатление правеше, че повечето са с фланелки именно на Стоичков от 90-те години. В продължение на два часа Камата разказваше истории за "дриймтима" и позволи на всеки да се снима със "Златната топка", да получи книга и автограф.

Последва нова среща с полски привърженици, които бяха заплатили специални куверти, за да видят на живо най-голямата българска футболна звезда. Уважението във Варшава наистина беше от екстракласа. Вечерта завърши с вечеря на четири очи с бизнесмена Дариуш Миодуски, собственик на "Легия".

"Двата дни в Полша бяха истинска радост за мен, вече съм разписал над 50 000 книги на моята "История", коментира Стоичков на тръгване за Букурещ. Там той ще е водещият анализатор на екипа на "Унивижън" за жребия за Евро 2020.

А "Историята" продължава своя тур. Най-продаваната книга в последната година ще има още една спирка през 2019-а - на 17 декември в Габрово. А след международните визити в Лондон, Чикаго, Торонто и Варшава предстои галаспектакъл в Барселона през пролетта.

Коментари

Задължително поле