Лекари искат Очна болница да мине към Медицинския университет

Лекари от общинската Очна болница във Варна настояват закъсалото финансово здравно заведение да стане база на Медицинския университет в града. Доктори и сестри са подали едномесечни предизвестия за напускане, стана ясно на заседание на комисията по здравеопазване към общинския съвет.

Причината е окаяната материална база и амортизираното оборудване, които от години водят до загуби на кадри, пациенти и средства. В писмо до съветниците зам.-управителят на болницата проф. д-р Христина Групчева, 14 нейни колеги и 11 специализанти припомнят, че последният частичен ремонт на сградата е правен преди повече от 10 г., апаратурата е стара и е в лошо техническо състояние, таваните са полуразрушени, а санираният с картонени плоскости покрив е развъдник на гълъби, гризачи и насекоми.

Заради отблъскващите условия много от лекарите и медицинските сестри напускат, отивайки в други здравни заведения или в чужбина. В писмото се припомня, че от 2000 г. Очна болница е общинско дружество, което е и база за обучение на МУ-Варна. Въпреки тесните връзки между и висшето учебно заведение и лечебницата, нейната структура и форма на собственост не позволяват университетът да я развива, посочват лекарите. Според представената от тях концепция за развитие МУ-Варна ще инвестира 3,3 млн. лв. в нова апаратура, ако поеме болницата. Това ще доведе до подобряване на качеството на работа, гарантиране на неотложната и спешна офталмологична помощ и до изграждането на уникален център за очни трансплантации. Така ще се решат проблемите на много пациенти, принудени сега да плащат скъпо за лечение в чужбина. Решение по предложената концепция и идеята за смяна на статута на болницата на комисията не бе взето.

Тепърва предстои оценка на активите на общинското дружество и обсъждане на варианти за оздравяването му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве