На 21 май 2019 да почерпят

Делон благодари на жените, които са го обичали 72-годишният фестивал почете в Кан 83-годишната екранна легенда

Крайната десница се оттегли от правителството на Себастиан Курц

Връчиха наградите „Св. Патриарх Евтимий” и „Култура” на изявени великотърновци

Сърбия и Украйна обраха овациите на Карвинг феста в Габрово Наградите връчиха кметът Таня Христова и членове на компетентното жури

Себастиян Курц уволни вътрешния министър на Австрия

Раненият български алпинист на Олимп е в много тежко състояние с черепно-мозъчни увреждания

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

„Лекар“ е най-харесваната професия у нас “Локомотивен машинист” е в дъното на класацията

Професията лекар се харесва заради перспективата и работната среда, а не заради доходите, твърдят експерти.

Дават данните на социалното министерство

Най-харесваната професия у нас е “Лекар”. Тя е на първо място с рейтинг 55,46 от общо 100 точки сред шестнадесет професии от секторите “Машиностроене и металообработване”, “Електротехника и електроника”, “Транспорт и спедиция” и “Медицина и услуги за красота и здраве”. На дъното на класацията или най-непривлекателната е “Локомотивен машинист”, с 22,02 рейтинг.

Въпреки че професията “Лекар” води, това не решава проблемът с дефицита на лекари, поради нарастващото изтичане на кадри извън страната, коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал Васил Велев. Професията е привлекателна заради перспективата, социалните придобивки и работната среда, а не заради доходите, коментира проф. д-р Стефан Петранов.

Критериите, по които са оценявани професиите, са работна среда, доходи, стрес, престиж, перспективи, непарични стимули и вложени време и средства за овладяване и поддържане на уменията.

По браншове обаче медицината е с по-нисък рейтинг от транспорта, заради популярността на пилотите и тираджиите, които имат рейтинг съответно 54,64 и 46,54. В машиностроенето най-привлекателна се оказва професията “Машинен инженер” с 54,64 рейтинг, а на опашката е “Стругар” с – 35,44.
При сектор “Електроника и електротехника” с най-висока оценка от 47,80 е професия “Електроинженер”.

Данните от проучването ще бъдат изпратени на социалното министерство, за да се търсят начини и инструменти за повишаване на привлекателността на някои професии.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.