„Лекар“ е най-харесваната професия у нас

Професията лекар се харесва заради перспективата и работната среда, а не заради доходите, твърдят експерти.

“Локомотивен машинист” е в дъното на класацията

Дават данните на социалното министерство

Най-харесваната професия у нас е “Лекар”. Тя е на първо място с рейтинг 55,46 от общо 100 точки сред шестнадесет професии от секторите “Машиностроене и металообработване”, “Електротехника и електроника”, “Транспорт и спедиция” и “Медицина и услуги за красота и здраве”. На дъното на класацията или най-непривлекателната е “Локомотивен машинист”, с 22,02 рейтинг.

Въпреки че професията “Лекар” води, това не решава проблемът с дефицита на лекари, поради нарастващото изтичане на кадри извън страната, коментира председателят на Асоциация на индустриалния капитал Васил Велев. Професията е привлекателна заради перспективата, социалните придобивки и работната среда, а не заради доходите, коментира проф. д-р Стефан Петранов.

Критериите, по които са оценявани професиите, са работна среда, доходи, стрес, престиж, перспективи, непарични стимули и вложени време и средства за овладяване и поддържане на уменията.

По браншове обаче медицината е с по-нисък рейтинг от транспорта, заради популярността на пилотите и тираджиите, които имат рейтинг съответно 54,64 и 46,54. В машиностроенето най-привлекателна се оказва професията “Машинен инженер” с 54,64 рейтинг, а на опашката е “Стругар” с - 35,44.

При сектор “Електроника и електротехника” с най-висока оценка от 47,80 е професия “Електроинженер”.

Данните от проучването ще бъдат изпратени на социалното министерство, за да се търсят начини и инструменти за повишаване на привлекателността на някои професии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика