Лекар от Горна Оряховица окончателно осъди държавата за 40 000 лева

Възмездието за д-р Михаил Милатович е за това, че бе един от набедените медици за "бебето от фризера"

Акушер-гинекологът д-р Михаил Милатович от Горна Оряховица осъди окончателно държавата в лицето на прокуратурата да му плати 40 000 лева обезщетение за неимуществени вреди за това, че беше набеден за убиец на новородено. Това стана ясно от решение на ВКС.

Възмездието е свързано със скандалния случай от 2010 г., известен като „бебето от фризера“. Тогава д-р Милатович и негови колеги бяха набедени, че са убили новородено, а тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов дори чете от парламентарната трибуна материали от специални разузнавателни средства.

Срещу лекарите така и не бяха повдигнати обвинения, тъй като се разбра, че става дума за мъртвороден плод, а не за убийство. Едва през 2013 г. прокуратурата прекрати разследването.

Д-р Михаил Милатович заведе дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.Пред ВКС държавното обвинение е оспорило както размера на обезщетението – 40 000 лв., така и това, че д-р Милатович е предявил иск за незаконно обвинение. Осъдителното решение е заради публичното огласяване на случая и непремерените изявления на тогавашните заместник-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова.

На втора инстанция Софийският апелативен съд реши, че прокуратурата не дължи обезщетение за незаконно обвинение, тъй като д-р Милатович не е бил обвиняем. В решението на съда се казваше, че арестът на медика е извършен от МВР и няма данни да е бил нареден от прокуратурата, но той е претърпял вреди от публичното му огласяване.

Апелативните съдии се произнесоха, че в резултат на огласените разговори от специалните разузнавателни средства, прокурорите са нарушили презумпцията за невиновност и без да са събрани доказателства са създавали убеждение в обществото, че д-р Милатович е престъпник.

Според съда вредата за д-р Милатович е особено тежка, тъй като авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са убили новородено. В тази връзка бяха цитирани и показания на свидетели, които са разказали, че Милатович бил „проснат с белезници“ в болницата, заради лекарския жаргон в разгласените разговори дори близките му се съмнявали в неговата невинност, колеги се отнасяли грубо с него, а жени го наричали „убиец от фризера”.

Разследването срещу докторите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и тогавашния шеф на АГ-отделението в Горна Оряховица д-р Димитър Сотиров започна, след като на 28 ноември 2010 г. 17-годишна жена от Лясковец абортира в 22-рата гестационна седмица. Лекарите първо помислили, че плодът е мъртвороден, но след това се заблудили, че може да е жив заради епизодични движения, които по-късно деветорна експертиза определи като имитация на жизнена дейност, защото още след израждането, плодът е бил в състояние на висока мозъчна смърт. Това заблуждение у лекарите обаче доведе до изключително цинични разговори между тях, в които участва и Милатович, който беше запомнен с репликата „туй отиде при Андрей Баташов“ (разговорът се провежда скоро след смъртта на известния актьор). Разговорите бяха записани със СРС-та, прилагани по друго дело, и бяха оповестени след това от прокуратурата и прочетени от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, който от парламентарната трибуна обяви, че „едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс„. Доктор Милатович пък беше показно арестуван пред колегите си.

Коментари

Задължително поле