Лекарствата срещу COVID-19 (ИНФОГРАФИКА)

Със секс да избием глобата за разходка! Сайтът Pornhub обяви официално, че плаща по $3500 за аматьорско видео

Разширяват Монако за повече луксозни домове

Правителството прие измененията в държавния бюджет за 2020 г. Предвижда се изтегляне на до 10 млрд. лв. държавен дълг

Продажбите на жилища в Сингапур се увеличават

Две жени са пострадали при катастрофа в Благоевград

Третият тест за коронавирус на Ангела Меркел също е отрицателен

Колумбийски бунтовници слагат оръжието

Отсрочват заемите на няколко стъпки Започват с 2-3 месеца, а при необходимост ще има удължаване за мораториума

Меган и Хари приключиха със задълженията си към кралското семейство

Компаниите не променят плановете си

КПП-та и пеши патрули в Бургаското гето

Военен кораб с 1000 болнични легла пристигна в Ню Йорк, за да помага в борбата с коронавируса

Винетките без компенсации от АПИ

Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

Лидери за борба с туберколозата търсят в Монтана

Областната болница „Д-р Стамен Илиев” в Монтана обяви седмица на отворените врати за профилактика на туберкулозата.

От 12 до 16 март, от 8 до 13 часа всеки ще може безплатно да получи преглед, анамнеза, а при необходимост и рентгеново изследване с цел ранна диагностика на „жълтата гостенка”. Здравното заведение обяви, че търси и лидери, които да станат медиатори в своите общности и да помагат на лекари за превенцията, откриването и ранното диагностициране на болестта.

Инициативата е част от програмата на Глобалния фонд за борба с туберкулозата, маларията и СПИН през 2018 г. Седмиците на отворените врати за профилактика на „жълтата гостенка” се провеждат традиционно по четири пъти годишно в Монтана и повишават общата информираност на населението за туберкулозата и възможност за достъп до здравни услуги на всеки, включително и на здравно неосигурени лица.

Тази година акцентът е върху откриването на лидери, които да бъдат посредници между медиците и населението, защото въпреки тенденцията болните да намаляват, има новооткрити пациенти в напреднала форма на болестта, а някои дори отказват да се лекуват, каза началникът на тубдиспансера в Монтана д-р Цветан Петров. Законът след 1989 г. е променен и те не могат да бъдат въдворявани против волята им в лечебното заведение, а нелекувани продължават да разпространяват тази тежка респираторна инфекция, която се предава и по въздушно-капков път, поясниха медиците.

През последните години Монтана бележи голям напредък в справянето с туберкулозата, твърдят експертите. През 2017 са регистрирани нови 28 болни, докато през 2016 г. техният брой е бил 32-ма. За последните 10 години болните в региона са намалели почти двойно – от 43 на 23,3 на 100 000 души, което доближава делът на пациентите в област Монтана до средната заболеваемост в страната.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.