Деси Цонева роди момиченце

Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Оставиха в ареста жената, обвинена за убийството на приятеля си в Костенец

Задържаният за убийството на фелдшер от село Орешник остава под стража

Японска компания иска да продава наши млечни изделия, мед и пчелни продукти

Бургазлийка на световния конкурс „Мис Планет“

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Условна присъда за причинена смърт по непредпазливост при дърводобив

Чужденец изтрезнява в ареста, шофирал ТИР с 2 промила алкохол

Чудотворната икона „Св. Богородица Касперовская“ в Бургас

Борисов: Ще бъде историческа грешка, ако не бъде дадена перспектива за ЕС на Албания и Северна Македония (ВИДЕО)

Петр Келнер купува Би Ти Ви Най-богатият чех придобива и телевизиите в Румъния, Чехия, Словакия и Словения

Лидия Чорбанова: Случаите на морбили в Пловдив издават липсата на грижа от страна на държавата

„Случаите на морбили в Пловдив и региона издават липсата на грижа от страна на държавата“, декларира кандидат-депутатът от коалиция „АБВ-Движение21“ Лидия Чорбанова. „Как функционират детското и училищно здравепопазване? Дали са достатъчно ефективни? Има ли негативизъм към системата и от какво е породен? Това са само част от въпросите, които измъкна на бял свят казусът „морбили“ в Пловдив“, каза още Чорбанова на среща с майки, които признаха, че случаите на заболели деца са ги подсетили да проверят дали са в крак с имунизационния календар. ДРуги добавиха, че са водили на пожар малчуганите си при личния лекар, който им напомнял за пропусната ваксина 2-3 пъти.

Случаите на диагностицирани с морбили деца, които не са ваксинирани, пък е доказателство, че липсва грижа от страна на държавата и че детското и училищно здравеопазване не функционират добре. „Понятието „ефективно функциониране“ на детското и училищно здравеопазване предполага политика, съставена от мерки за интегриран подход на институциите и обществото за здравето на децата“, посочи Чорбанова. Тя е била консултант на МЗ по въпросите на майчиното и детско здравеопазване, демографските политики в здравеопазването и взаимодействието с другите държавни институции и е доста на „ти“ с тема и проблема.

Според Лидия Чорбанова от една страна битува разбирането, че грижата за детското здраве е задължение на родителите, държавата и институциите. От друга страна понятието „ефективно функциониране“ на детското здравеопазване отразява схващането, че грижите за здравето на малчуганите са инвестиции в бъдещи здрави поколения и обезпечават по-високо качество на здравния статус на националния човешки капитал.

„Връзките в здравеопазването са разпокъсани, негативизмът към системата, който произтича от трудното реализиране на пръв поглед на гарантираните здравни услуги, прави по-нужна от всякога активната роля на държавата в осъществяването на здравно-информационни, здравно-обучителни, здравно-консултативни, медико-социални дейности, психологическа консултация, координиращи и насочващи услуги за млади хора“, коментира кандидатката за народен представител от коалиция „АБВ-Движение 21“.

Лидия Чорбанова и съмишлениците й от коалицията апелират за преразглеждане и подобряване на модела на здравеопазване и обЕщават, че още от първите дни в 44-ото Народно събрание ще работЯт да се постигне консенсус и спешно се осъществят нужните законодателни промени за осигуряване на безпрекословен достъп на българските граждани и най-вече на децата до здравни грижи.

Избори 2019. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.