Над 10 служители на ДАИ-Благоевград арестувани заради рекет на транспортни фирми

800 певци, танцьори и музиканти събира фолклорния конкурс „Напеви от Северозапада” Изявата в Монтана празнува десета юбилейна годишнина

Откриха труп на българка в Италия, била убита с изстрел в лицето

Борисов в Словения: Европейската перспектива е ключова за развитието на Западните Балкани

Фестивалът „Здравей здраве“ гостува в Благоевград

Младежки ГЕРБ: Бъдещето на младите хора е приоритет за българското правителство Европейската младежка конференция в София даде платформа за диалог между младите хора от 40 държави в ЕС, твърди организацията

Цената на петрола на ОПЕК се повиши до 70,51 долара за барел

Съдът пусна от ареста шофьорката от магистрала “Тракия”

Комисията по досиетата награди Цветан Цветанов за приноса му за публичното разкриване на архивите на ДС

Шефът на “Антикорупция” за случая “Иванчева”: Правим пълен финансов анализ на всичките обвиняеми

Григор Димитров: Да спечеля Голям Шлем? Защо не?

Цвета Караянчева и Волфганг Шойбле обсъдиха отличните двустранни отношения

В САЩ извършиха първото пълно присаждане на пенис

Pavell & Venci Venc’: Дано не се влюбим в една и съща жена

Риболовец стана първенец с 5-килограмов шаран на състезание в Елена

Лидия Чорбанова: Случаите на морбили в Пловдив издават липсата на грижа от страна на държавата

“Случаите на морбили в Пловдив и региона издават липсата на грижа от страна на държавата”, декларира кандидат-депутатът от коалиция “АБВ-Движение21” Лидия Чорбанова. “Как функционират детското и училищно здравепопазване? Дали са достатъчно ефективни? Има ли негативизъм към системата и от какво е породен? Това са само част от въпросите, които измъкна на бял свят казусът “морбили” в Пловдив”, каза още Чорбанова на среща с майки, които признаха, че случаите на заболели деца са ги подсетили да проверят дали са в крак с имунизационния календар. ДРуги добавиха, че са водили на пожар малчуганите си при личния лекар, който им напомнял за пропусната ваксина 2-3 пъти.

Случаите на диагностицирани с морбили деца, които не са ваксинирани, пък е доказателство, че липсва грижа от страна на държавата и че детското и училищно здравеопазване не функционират добре. “Понятието “ефективно функциониране” на детското и училищно здравеопазване предполага политика, съставена от мерки за интегриран подход на институциите и обществото за здравето на децата”, посочи Чорбанова. Тя е била консултант на МЗ по въпросите на майчиното и детско здравеопазване, демографските политики в здравеопазването и взаимодействието с другите държавни институции и е доста на “ти” с тема и проблема.

Според Лидия Чорбанова от една страна битува разбирането, че грижата за детското здраве е задължение на родителите, държавата и институциите. От друга страна понятието “ефективно функциониране” на детското здравеопазване отразява схващането, че грижите за здравето на малчуганите са инвестиции в бъдещи здрави поколения и обезпечават по-високо качество на здравния статус на националния човешки капитал.

“Връзките в здравеопазването са разпокъсани, негативизмът към системата, който произтича от трудното реализиране на пръв поглед на гарантираните здравни услуги, прави по-нужна от всякога активната роля на държавата в осъществяването на здравно-информационни, здравно-обучителни, здравно-консултативни, медико-социални дейности, психологическа консултация, координиращи и насочващи услуги за млади хора”, коментира кандидатката за народен представител от коалиция “АБВ-Движение 21”.

Лидия Чорбанова и съмишлениците й от коалицията апелират за преразглеждане и подобряване на модела на здравеопазване и обЕщават, че още от първите дни в 44-ото Народно събрание ще работЯт да се постигне консенсус и спешно се осъществят нужните законодателни промени за осигуряване на безпрекословен достъп на българските граждани и най-вече на децата до здравни грижи.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.