Лилавите зеленчуци предпазват от диабет

За зеленчуците в лилави цветове е характерно, че съдържат антоцианини. Те представляват естествени съединения, отговорни за червено-оранжевия и синьо-виолетовия цвят в много плодове и зеленчуци. Изследванията на учените показват, че антоцианините имат благоприятен ефект върху микробиотата на червата, енергийния метаболизъм и помагат при възпалителни процеси.
 
Ново проучване показва резултати, според които консумацията на зеленчуци в лилави цветове може да помогне и да предотврати диабет тип 2. Това се случва, заради съдържанието на антоцианини и именно чрез въздействието на това съединение върху метаболизма и чревната микробиота.
 
Освен това става ясно, че ацилираните антоцианини, които се намират в зеленчуци като червено зеле и лилавите сладки картофи, изглежда са по-ефективни в това отношение от неацилираните антоцианини, открити в къпините и касиса, когато става въпрос за антидиабетни свойства. Изследването е публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry.
 
Разликата между неацилираните антоцианини и ацилираните антоцианини е, че вторите са по-устойчиви при храносмилане. Те не се усвояват бързо и се разграждат от чревни микроорганизми. Неацилирани антоцианини съдържат бъза, черницата, къпините, касисът и други горски плодове. Ацилирани антоцианини се откриват в червената ряпа, лилавата царевица, черните моркови, червеното зеле и лилавите сладки картофи.
 
Научите изследвания показват, че гореспоменатите съединения по различни начини могат до доведат до понижаване на кръвната захар. Затова се приема, че имат антидиабетни свойства. Предимство в това отношение се дава на зеленчуците пред плодовете. Затова имате добра причина да си направите салата от цвекло или да прибавите повече репички в зелената салата.
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл