Лиляна Павлова: Ако искаме българската икономика да има растеж, трябва да адаптираме бизнеса и образованието

Снимка: Архив

Ако искаме българската икономика да има растеж, трябва да адаптираме бизнеса, образованието и ежедневието към кръговата икономика. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на информационен форум „Кръгова икономика и чисти технологии“.

„Това е 4-ти ден от поредицата интензивни срещи на високо ниво. Днешното събитие е едно от официалните съпътстващи събития на Срещата на върха, провела се вчера. Една историческа паметна среща, която завърши със силната политическа воля и декларация за това да имаме силна, единна Европа, в която всички работим за просперитета на нашите граждани. Теми като днешната показват къде се намираме днес и къде трябва да бъдем утре, за да бъдем актуални с реалностите на съвремието“, допълни още тя.

„Кръговата икономика за някои звучи абстрактно, но тя е реалност, с която всички ние трябва да свикнем. Затвореният цикъл, към който се стремим е за да бъдем конкурентноспособни. Ако искаме българската и европейската икономика да бъдат конкурентноспособни и да имат растеж, работни места, трябва да адаптираме бизнеса, образованието и ежедневието към кръговата икономика. Не случайно на лидерската вечеря на 16 май вечерта избрахме точно този подход. Вярваме, че именно кръговата икономика е бъдещето, но то започва от днес“, каза още Лиляна Павлова. „Като един от свидетелите на тази вечеря мога да кажа, че основната точна на дневния ред беше именно това – дигитална Европа. Но какво е дигитална Европа без иновации, без дигитална дейност.

Бизнесът и науката не могат да съществуват ако няма иновации. Това беше във фокуса на изказванията на всички 28 лидери и посланието, около което се обединихме. Искаме да имаме единна, конкурентна Европа, дигитална Европа. В днешния форум очакваме да получим обратна връзка от вас – какво трябва да направим ние за по-добрата връзка между бизнеса, гражданите, институциите“, каза още министър Павлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България