Лиляна Павлова: Независимо кой е на власт, ще настояваме всяка година да се отделят по 1 млрд. лв. за програмата за енергийна ефективност

Лиляна Павлова

Независимо кой е на власт, ще настояваме всяка година да се отделят по 1 млрд. лв. за програмата за енергийна ефективност. Това каза на брифинг в НС министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова.

„Всички неистини, които изказват тези, които до вчера опонираха на програмата и с манипулации и агресивна антикампания срещу тази програма работиха 2 години, днес изведнъж се оказа, че я подкрепят“, заяви Павлова.

„С този популизъм, който се шири за съжаление провокира само негативна реакция на обществото. Както видяхме подкрепата на гражданите към прогрмата, които участват или искат да се включат е огромна. Ако следим целия интерес в последните 24 часа – хората, приемат, харесват програмата и разбраха, че лъжите и манипулациите са големи и всъщност тя е само с цел и позитиви на българските граждани“, коментира още тя. По думите й до момента програмата е достигнала до половин милион българи, които са разбрали ползите, както и това, че никой няма да им вземе апартаментите. „Програмата е в полза и за малкия и среден бизнес.

Освен социална е и икономическа. Надявам се и ще настояваме, независимо кой е на власт, за приемственост на тази програма, да продължи да съществува и да работи, както и всяка година да се отделят по 1 млрд. лв. за нея, за да може всички сгради в България да бъдат обновени“, обясни Лиляна Павлова, цитирана от "Фокус".

Волята ни е да увеличим програмата за енергийна ефективност с още 1 млрд. лв. за 2017 г., но трябва да получим подкрепа от НС. Това каза министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. „Още веднъж искам да уточня два много важни факта за Програмата за енергийна ефективност. Програмата беше утвърдена и одобрена с постановление на МС, с което беше създадена тя и беше разработен механизмът за изпълнението й. Мандатът й и финансовия ресурс, първоначално заложен и одобрен е 1 млрд. лв., с опцията да бъде увеличаван така, както е заложено в програмата на правителството на Бойко Борисов“, коментира Павлова.

„В последствие тази програма бе представена и разисквана в НС и получи подкрепата да бъде реализирана в този обхват и обем, включително в размер на 1 млрд. лв. В механизмите на програмата имаме няколко институции. От една страна МРРБ, което издава методически указания и след за изпълнението й, споразумение с МФ по отношение на трансферите, които държавата да изплаща и основна финансираща институция Българска банка за развитие, която сключва договори с общините, които са основен двигател на програмата и възложители на договорите за изпълнение за всяка една сграда поотделно“, поясни тя.

Павлова заяви, че в изпълнение на тези свои ангажименти като министър на регионалното развитие всеки месец получава от областните управители и кметове на общини справка за сключените договори за изпълнение на блоковете по програмата. „В изпълнение на този ангажимент, съгласно получената вчера информация, че финансовото изпълнение, като размер сключени договори на програмата, сме достигнали сумата от 1 млрд. лв., ако трябва да съм точна 985 млн. лв. Достигаме максималния размер, за който имаме мандат да реализираме дейностите по програмата. Това е основната причина, поради която поех този ангажимент в това качество да уведомя всички участници в програмата, че сме достигнали то 1 млрд., за който имаме мандат и е одобрен“, поясни тя.

„Предвид, че правителството е в оставка и предстои разглеждане и приемане на второ четене на бюджета, оттук нататък следващата стъпка е, каквато е и нашата воля да увеличим програмата, както беше заявено и от министър-председателя с още 1 млрд. лв. за 2017 г. За да се случи това трябва да получим мандат и подкрепа от НС, за да може да бъде увеличена. Дотогава временно трябва да преустановим сключването на нови договори за включване в програмата. Това са фактите и истините“, каза още регионалният министър в оставка.

Коментари

Задължително поле