Литият е причина за нервни сривове и депресия

Може да се набави от червеното цвекло

Да се живее без постоянен стрес за повечето хора в съвременното общество е почти утопия. Стресът е хронично заболяване, от което страдат повечето от гражданите. Когато болестта не може да се победи, тогава човек трябва да се научи да живее с нея. Има някои неподозирани фактори, които влияят на това как се възприема стресът.

Една от скритите причини за нервните сривове е недостигът на литий в организма. Той е ценен микроелемент, който е особено важен за нервната система.

Използва се в психиатрията

като лекарство за пациенти с биполярно разстройство. Ако човек обърне внимание на състава на мултивитамините, които се предлагат в аптеките, ще види, че те съдържат и различни микроелементи като магнезий, желязо, калций, дори и по-редки като молибден, но литий рядко ще откриете. Причините са две. Първата е, че той се приема като психиатрично лекарство, което в по-големи дози е токсично. Втората е, че не се оценява ползата му за нашия организъм. Сега има достатъчно изследвания, които доказват ролята му в борбата със стреса и учените са създали такива форми на лития, които са ефикасни в малки дози и не са токсични.

Има няколко признака за недостига му в организма

Дефицитът на литий може да се установи с изследване на кръв и съдържанието му в косата. То е сложно и скъпо, и невинаги се налага да се прави.

Има и косвени признаци за недостига му, и след консултация с лекар може да се приемат необходимите безопасни дози от него. Лесен и достъпен начин за набавянето му с храната е консумацията на червено цвекло.

* При стрес настроението рязко се влошава.Учени са установили, че литият участва при синтеза на серотонин – хормона на щастието, и затова го смятат като микроелемент, който стабилизира настроението.

* Склонни сте да „решавате“ проблемите си с помощта на алкохол и вкусна храна.Това се нарича „зависимо“ поведение. Не е толкова важно от какво сте зависими – от цигари, алкохол, храна, компютърни игри или тв сериали. Желанието да прибегнете към нещо такова в стресова ситуация е „червена лампичка“ за това, че в организма ви става нещо нередно. Възможно е именно дефицитът на литий да е довел до появата на зависимото поведение.

* Периодично изпадате в апатични състояния.

Тогава всичко ви се струва безсмислено. Може да живеете така доста дълго време, дори да се прокрадват в главата ви мисли за самоубийство.Това състояние прилича на депресия и ако се усещате по този начин, добре е да се консултирате с психиатър и психотерапевт, за да ви поставят точна диагноза. Доказано е, че дефицитът на литий може да доведе до депресивни състояния.

* Имате депресия, но антидепресантите не ви помагат или имат слаб ефект.

Ако вече ви е поставена диагноза „депресия“ и лекарят ви е предписал андепресанти, обърнете внимание как се чувствате и дали облекчават състоянието ви. Ако пиете хапчета, но от тях няма ефект или е съвсем слаб, отново изпитвате апатия и всичко ви се струва безсмислено, лекарят може да реши да ви предпише препарат с литий. Този тип медикаменти косвено влияят на ефективността на антидепресантите.

Имайте предвид, че някои от лекарствата с литий, които се използват в психиатрията, може да са токсични, затова винаги се консултирайте със специалист, ако откриете у саба си някой от признаците на дефицит на този микроелемент.

Коментари

Задължително поле